София настоява децата да се върнат в училище на секундата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отмяна на заповедта в частта й за училищата и незабавно връщане на децата в училище поискаха от Столична община. Според зам.-кмета по образованието Мирослав Боршош няма никакво основание за изпращането на всички деца в онлайн обучение, защото едва 4% са карантинираните паралелки от 1 до 4 клас. При горните класове под карантина са 7%, а от общо 16 329 заети в столичното образование има само 204 учители под карантина.

„Настояваме веднага децата да се върнат в училище, особено уязвими са децата от 1 до 4 клас. Как се учиш да пишеш онлайн? Ще поискаме учениците да се върнат веднага, на секундата“, заяви Боршош.

„150 хил. деца бяха изхвърлени без причина от образователната система. 45 хил. деца от 1 до 4 клас бяха изхвърлени от нея, толкова родители са спрени да работят. Няма никаква причина да се затворят училищата“, категоричен беше заместник-кметът на столицата.

„Къде е причината да се затварят училищата? Никъде. Това е такова голямо безобразие“, заяви Боршош на брифинг на ГЕРБ. Той припомни, че СЗО препоръча училищата да се затварят последни, а това беше и обещанието на служебното правителство и лично на министър Стойчо Кацаров.

„Министър Денков предаде учителите и директорите, защото не се съобрази с тях, ситуацията в София е много тежка“, каза още заместник-кметът на Столична община.

„Подхожда се изключително некадърно и непрофесионално“, каза още той, като подчерта, че не зеленият сертификат е проблемът, а въвеждането от днес за утре.

Зам.-кметът на София изтъкна, че в безизходица са били поставени и родителите на 45 хиляди малки деца, ученици до 4 клас. Те не са успели дори да вземат от училищата учебниците на децата си за днешния първи ден на обучение онлайн.

Заради това, в нарушение на мерките, директорите на училищата са организирали коридори от 8.00 сутринта до 10.00 часа днес, за да могат родителите на малките ученици да вземат учебниците им.

Той нарече безобразие случващото се в образователната система с тази заповед и упрекна здравния министър Стойчо Кацаров, че е допуснал едната криза – здравната, да породи и втора – образователна. 

„Ще имаме неграмотно COVID-поколение“, предупреди Боршош, като посочи, че онлайн обучението е доказало вече своята неефективност.

„Предимно и само училищата затворени, това е йерархията на ценностите им“, упрекна и бившият образователен министър Красимир Вълчев. „Жалко, че децата станаха жертва на предизборната кампания“, заключи той.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар