София на загуба от

София на загуба от „паяците“. Ще вдигнат ли глобите?

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Центъра за градска мобилност е на загуба от репатрирането на автомобили. Това става ясно от писма на изпълнителния директор до транспортната комисия. Според тях има голяма разлика между разходите на дружеството и размера на глобите, които плащат нарушителите, предаде NOVA.

Отчетът на Центъра за градска мобилност показва, че за репатрирането на един автомобил дружеството харчи над 126 лева. В същото време нарушителят плаща 50% по-малко – или 60 лева.

Не по-малък се очертава и разходът за поставяне на скоба. За един нарушител градска мобилност вади от бюджета си 43 лева. Това е с 13 лева повече от глобата, която плаща провинилият се шофьор.

А данните на Центъра за градска мобилност показват, че от началото на 2021-ва до ноември принудително преместените автомобили са над 32 хиляди. За тях разходите на общината надхвърлят 4 милиона лева.

За изминалата година приходите от паркиране в столицата са над 29 милиона, а разходите малко над 22 милиона. Въпреки това, подробната разбивка на центъра за градска мобилност сочи, че дружеството губи от едно от най-големите си пера.

„Като дейност по контрол на паркирането като цяло не е на загуба, но по-съществен проблем имаме с репатрирането. Там единственият приход, който имаме във връзка с тази дейност е цената, която гражданина плаща, когато си взима автомобила от наказателния паркинг“, обяснява Румяна Милова, директор „Паркиране и мобилност“.

Освен контрол по паркирането, т.нар. паяци често се използвали за почистване на улиците или в услуга на КАТ, за което не получавали заплащане. Сметките на ЦМГ сочат, че разходите им ще се увеличават в бъдеще.

За това, според дружеството, освен икономия, най-разумният вариант е повишаване на таксите за репатриране. Според общински съветници, обаче, няма основание за повишаване на цените.

„Ролята на общината не е да печели“, категоричен е Калоян Паргов.

„Те могат да твърдят, че са на загуба, и наистина да е така, въпросът е защо се събират всичките тези пари от колите, които паркират. Те поеха ангажимент да строят обществени паркинги , а това не се получава“, постави въпроса общинският съветник от ДБ Симеон Ставрев.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар