София ще пасува в спора за името на Македония – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България засега пасува, а и ще продължи да “играе” така по отношение на спора за името между Гърция и Македония. Това стана ясно от думите на външния ни министър Екатерина Захариева. Според думите й причината е, че намесата ни може евентуално да доведе до териториални претенции към България. “Честите срещи между външните министри на Македония и Гърция и наличието на конкретен план за двустранните отношения вече показва напредък на преговорите”, заяви Захариева, цитирасна от “Дарик”. Тя добави, че българската позиция за името на югозападната ни съседка е ясна – правителството не би искало да има елемент, който предполага бъдещи териториални претенции към страната ни. “България е признала името на Македония преди много години”, припомни Захариева.

Първите дипломати на Македония и Гърция – Никола Димитров и Никос Коциас, водят преговори за името във Виена с посредничеството на специалния пратеник на ООН Матю Нимиц. Според гръцкия вестник “Катимерини” е възможно тези преговори да продължат в София по-късно тази седмица – в четвъртък и петък. Министър Захариева коментира, че двамата външни министри сигурно ще разговарят в кулоарите на неформалната среща на министрите на външните работи, която ще се проведе в София на 15 и 16 февруари, но това няма да е официален етап от преговорите.

“Преговорите за името са двустранен въпрос и Скопие и Атина трябва да бъдат оставени да ги водят без чужда намеса. Нашето мнение за бъдещето им е ясно, но това са двустранни въпроси между двете държави. Не бихме искали да има в името нещо, което би могло да има в бъдеще териториални претенции към България”, каза тя. Неформалната среща на министрите на външните работи, наричана Гимних, ще се проведе в София на 15 и 16 февруари. Тя ще започне с работни заседания, посветени на Сирия, Западните Балкани и Северна Корея. Във втория ден към 28-те министри и Върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини ще се присъединят петимата първи дипломати от страните кандидатки за членство: Албания, Македония, Сърбия, Турция и Черна гора.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар