Социалната комисия в НС: Пенсиите да се вдигнат по ново швейцарско правило – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пенсиите да се вдигнат по модифицирано швейцарско правило от 1 юли догодина. То да бъде променено така, че да се ползва или само 100% от ръста на осигурителния доход, или 100% от ръста на индекса на потребителските цени според това кое е по-високо. Това предложение на „Продължаваме промяната“ за промяна в Кодекса за социално подпомагане бе подкрепено от социалната комисия в парламента с 9 гласа „за“, а петима се „въздържаха“. Зад него застанаха и депутатите от ДБ, БСП и „Възраждане“, а от ДПС и ГЕРБ се въздържаха.

Догодина швейцарското правило ще вдигне пенсиите с 12% от 1 юли. Според предварителните разчети ръстът на средния осигурителен доход през следващата година ще е 11,3%, а този на инфлацията – 12,7. Това означава, че по предложението на ПП пенсиите биха се вдигнали с 12,7% от 1 юли. А само разликата от 0,7% ще струва допълнителни 54,7 млн. лв.Според тригодишната прогноза през 2024 г. класическото швейцарско правило би вдигнало пенсиите с 8,6 на сто.  Докато модифицираният вариант с 10%. За 2025 г. сегашното правило дава около 6,2%, а това на ПП – 9,2%.


В повечето страни от ЕС размерът на пенсиите е свързан с инфлацията, доходите, или комбинация от двете. Приема се, че осъвременяването на пенсиите базирано на доходите е по-благоприятно за пенсионерите, но и по-скъпо решение. Подобен подход е 

Подкрепа обаче не срещнаха предложенията на БСП. Социалистите искат първото пенсиите, отпуснати до 24 декември 2021 г., да се преизчислят с тежестта на стажа от 1,35. Това те си представят да се случи още от 1 януари. 

Причината е, че през декември 2021 г. пенсиите бяха преизчислени с по-висока тежест за всяка година осигурителен стаж от 1,35. В началото на миналия месец пък над 900 хил. пенсии бяха вдигнати с новото модифицирано швейцарско правило, което отчита ръста на осигурителния доход или инфлацията за всяка година, но със стара тежест за стаж. Така се оказа, че пенсии, отпуснати през различни години, отново са с различни коефициенти за осигурителния стаж – от 1 до 1,35, пише „24 часа“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар