Социалната комисия не прие вдигане на пенсиите с 11%, след като НОИ вече взе това решение

Социалната комисия не прие вдигане на пенсиите с 11%, след като НОИ вече взе това решение

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Парламентарната комисия по труда, социалната и демографската политика отхвърли проекторешението на “Продължаваме промяната – Демократична България” за задължаване на представителите на Министерски съвет в Надзорния съвет на НОИ да подкрепят осъвременяването на пенсиите с 11% от 1 юли. “За” се обявиха шестима от депутатите в комисията, един се въздържа, но тъй като останалите не участваха в гласуването, решение не беше прието. 

Заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров посочи, че съгласно действащото законодателство, единственият орган, който изпълнява бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) е Националният осигурителен институт и това 11%-но осъвременяване се съдържа принципно и в разпоредбата на Закона за бюджета на ДОО за 2024 г.

“От размера на пенсията зависи поредица плащания, които са гарантирани от държавата и в този смисъл няма хипотеза и не е съществувала такава пенсиите за осигурителен стаж и възраст да бъдат осъвременявани с различни размери”, отбеляза още Лазаров. “Няма никакви действия и законов механизъм, чрез който средствата, гласувани в Закона за бюджета на ДОО, да бъдат спестени, пренасочени или да бъдат откраднати”, каза още той, цитиран от БТА. Компетентният орган е взел своето становище по предложение на министъра на труда и социалната политика пенсиите да бъдат осъвременени с 11%, допълни Лазаров.

Той уточни, че личното му мнение е, че “очевидният проблем е, че графикът на процесите за взимане на решение се разминаха с предизборния график сега и това явно оказва влияние”. Министерството на труда и социалната политика и НОИ винаги са прилагали стриктно нормативната уредба в областта на пенсиите и е действал принципът за по-благоприятно въздействие за пенсионерите, добави той.

Подуправителят на НОИ Весела Караиванова каза, че действията на НОИ по повод подготовката на материалите за разглеждане от Надзорния съвет на НОИ са традиционни и стандартни всяка година. “Написала съм обстоятелствата, породили приемането на бюджета на ДОО за годината и съм дала статистическите отчетни данни, така, както е редно да се случи. Ако тази докладна записка беше прочетена внимателно, това щеше да бъде ясно на много от вас, както и на вносителите на настоящото предложение, но никой не ме потърси, за да се запознае с мотивите”, добави тя.

“Експертите на НОИ и аз сме длъжни да дадем отчетните данни и към момента те показаха осъвременяване на пенсиите с 10%, а в докладната записка е описано, че са в размер на 11% на база на прогнозни данни“, посочи още Караиванова.

Мария Минчева, председател на НС на НОИ посочи, че Надзорният съвет се състои от равен брой представители на държавата от различни министерства и представители на социалните партньори. “Днешното заседание на парламентарната комисия, след като вече Надзорният съвет на НОИ прие осъвременяването, също би могло да бъде обект на дискусия”, каза още тя.


Миналата седмица Надзорния съвет на НОИ одобри увеличението на пенсиите да бъде с 11%. Надзорният съвет е органът, който взима решение с колко да се осъвременят пенсиите, припомни тогава министърът на труда и социалната политика в служебния кабинет Ивайло Иванов в отговор на въпрос дали е редно парламентът да има извънредно заседание по въпроса.

По думите му решението на Надзорния съвет е окончателно и той е органът, който управлява средствата на НОИ. “Не считам, че е необходимо народните представители и въобще политиците в момента да влияят върху взимането на решенията на един независим орган”, коментира още министърът.

Очаква се утре да се състои и парламентарно заседание, на което депутатите да обсъдят казуса за осъвременяване на пенсиите. Част от депутатите от комисията определиха днешното ѝ заседание, както и насроченото за утре заседание на парламента като “безсмислени”.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар