Социалната мрежа X е освободила над 1200 модератори

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Социалната мрежа “Екс” (X) е освободила повече от 1200 служители от екипите си за борба с неподходящо съдържание в мрежата. Това се посочва в новите данни, публикувани днес от регулатора на австралийското онлайн пространство и цитирани от Франс прес и БТА.

Според оценката на регулатора “айСейфти” (iSafety) тези “сериозни съкращения” и възстановяването на хиляди блокирани акаунти са създали “най-лошата възможна ситуация” за разпространението на вредно съдържание.

През последните месеци регулаторният орган се е фокусирал върху “Екс”, обявявайки по-рано, че придобиването му от Илон Мъск е съвпаднало с пик на “токсичността и омразата” в социалната мрежа, известна преди това с наименованието “Туитър” (Twitter).

Основавайки се на австралийския закон за онлайн безопасността, регулаторът се е сдобил с подробен списък на софтуерните инженери, модераторите на съдържание и други служители по сигурността, работещи за “Екс”.

Според данните 1213 специалисти по модериране на съдържание, включително поддоставчици, са напуснали “Екс” от придобиването му от Илон Мъск през октомври 2022 година, от които 80 на сто са били софтуерни инженери.

Австралия оглави световните усилия за регулиране на социалните мрежи, задължавайки технологичните компании да обяснят как се справят с проблеми като съдържание, подклаждащо омраза и сексуално насилие над деца.

През октомври “ейСейфти” наложи глоба от 615 500 австралийски долара (410 000 щ. долара) на “Екс”, обявявайки, че платформата не е показала ясно, че се бори с разпространението на съдържание, свързано със сексуално насилие над непълнолетни.

Компанията е игнорирала крайния срок за плащане на глобата, преди да започне съдебни действия за отмяната й.

Социалната мрежа не е пожелала да коментира информацията пред АФП.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар