Социалният министър: В този вид бюджетът е неизпълним

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Бюджетът, както е приет в момента, не би могъл да се изпълнява. Това е един неприложим закон”, обясни социалният министър Гълъб Донев пред Нова тв. Според него в сряда трябва да бъдат направени редакции в някои от текстовете, които са приети преди ден. Той допусна и трето прегласуване на текстовете.

В разчетите, които социалното министерство е направило, разходите и приходите, които са предложени, са за около 400 млн. лв. до края на годината. Проблемът е, че само за допълнителните 120 лв. месечно за пенсионерите са нужни 720 млн. лв.

“Бюджетът е над 300 млн. лв. на минус. Решението е на Народното събрание. След като парите, като приход в бюджета на ДОО не са достатъчни, те трябва да дойдат с трансфер от централния бюджет”, посочи вицепремиерът. Според него ако приходите не достигат, се отива към нов заем. Решението зазаема също трябва да бъде взето от Народното събрание.

По повод решението на парламента да отпусне добавка от 120 лева за пенсионерите, Гълъб Донев каза, че това е било “една задъхана битка“.

„Беше една задъхана битка и надпревара за това кой повече да даде. Гласуването на проекта за Закон за бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) започна с фалстарт още от първи член, където бяха гласувани три различни числа за приходите, което в моята практика досега не съм виждал. Същото се получи с други текстове от проекта. Но да, това, което се прие е – 120 лв. допълнителна помощ за всички пенсионери до декември месец. За след това такива пари не са предвидени. Това ще е предмет на следващия бюджет, който трябва да бъде гласуван пак в Народното събрание”, каза социалният министър.

Донев каза, че решението за повишаване на минималната пенсия до 370 лева е демотивиращо за големи групи хора.

“За минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст се изискват минимум 15 години действителен трудов стаж. В тази категория има доста хора, които нямат достатъчен принос към държавното обществено осигуряване. Изравняват се страшно голяма група от българските пенсионери“, каза Донев.

Той допълни, че близо 140 000 работници ще бъдат подкрепяни от държавата заради пандемията

„Около 140 000 работници и служители на месец ще бъдат обхванати от мерките за подкрепа. Няма да остане някой, който е засегнат от ограничителните мерки, който да не бъде подпомогнат”, каза в срядаслужебният социален министър Гълъб Донев пред Нова тв.

В актуализацията на бюджетаса предвидени 400 млн. лв., които ще бъдат насочени към бизнеса – за запазване на заетостта, за компенсиране на бизнесите, които изпитват затруднения в следствие на кризата. Помощите ще се изплащат от следващия месец.

“В момента абсолютно всички бизнеси, които имат намаление в оборотите с 30% и 40%, попадат в мярката 60/40”, обясни Донев.

Парите за подкрепа на работниците се получават от работодателя, който разпределя средствата между служителите си.

Министърът даде пример с фитнес център, при който капацитетът е намален до 30%. Тогава оборотът ще е намалее с над 40% и собственикът ще попадне в мярката 60/40. В този случай държавата ще му изплати 60% от осигурителния доход на работещите. Останалите пари трябва да се платят от собственика.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар