Социлог: Доносите стават социален регулатор, когато няма механизми за граждански контрол – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Социлог: Доносите стават социален регулатор, когато няма механизми за граждански контрол

Ани Петрова/БНР

Когато не сме разработили механизми за граждански контрол, когато партии не се стабилизират, представлявайки структурирани граждански интереси, а се опитват да се докопат до властта, за да могат вторично да стабилизират партийните си структури, обръчите от фирми, зависимости и т.н., тогава доносите се превръщат в естествения социален регулатор. И тук кръгът се затваря”.Това каза пред БНР Венелин Стойчев, доктор по социология от БАН.


“Не знам кой на кого е марионетка, но очевидно, когато се държим с бутони Enter или Delete, няма как да говорим за прозрачно правене на публични политики. За съжаление това се отразява на цялото ни общество. Това е предпоставка да сме на едно от челните места в ЕС и в Европа по корупция. Това е причината и да имаме такива проблеми в общественото и икономическото развитие “, коментира още той.

Венелин Стойчев подчерта като проблемни “представата ни за върховенство на правото, което не е същото като върховенство на закона” и второ – “начинът, по който мислим разделението на властите“:

“Под върховенство на правото имаме предвид това, че законите трябва да са справедливи и че трябва да бъдат договорени между различните политически играчи, за да не са въпрос на личен интерес, а не плод на обществено договаряне. …  От първия ден на встъпването в длъжност Гешев говори за независимостта на съдебната система. Пълният израз на разделението на властите е система за властови баланс и взаимен контрол”.

По думите на доктора по социология голям проблем е и това, че ситуативните проблеми надделяват, защото липсва стратегическото мислене.

“Във всяко общество има мафия, има бандити. Това, което видяхме от тези постановки през последните дни, защото очевидно имаше преиграване, е, че вместо ние да успеем да накараме бандитите да влязат на терена на конкуренцията на правовата държава, се оказа, че сме използвали бандитските инструменти в държавните институции“, посочи Стойчев.

Снимка: Ани Петрова/БНР

 

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар