Кирил Петков

Социология от днес: ПП с нов спад, ГЕРБ изпреварва

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Некадърниците от „Продължаваме промяната“ бележат нов спад в подкрепата, което позволява ГЕРБ да ги изпревари. „Възраждане“ регистрира ръст за втори пореден месец. Над половината българи са на мнение, че правителството няма да изкара пълен мандат. 47% са на мнение, че не сa необходими предсрочни парламентарни избори.

 

 

Това сочат данните на проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, формации и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 6 и 13 април 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+. 

 

След съществения отлив на подкрепа през миналия месец спрямо основните институции, при настоящето проучване социолозите регистрират известна стабилизация с продължаваща минимална ерозия.

 

Положителната оценка за работата на парламента се задържа на 24% от всички интервюирани, докато отрицателните оценки се покачват до 66%.

 

При правителството се отчита също лек спад на положителни оценки за работата – от 29% през миналия месец до 27% през този, а отрицателните бележат също минимален ръст от 56% през март до 58% през април. Проучването отчита също съществени различия в отношението към работата на правителството сред различните партийни електорати. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ стоят най-убедени в подкрепа си спрямо кабинета. Останалите три партньора имат доста по-нюансирано отношение.

 

Сред привържениците на „Демократична България“ съотношението положителна-отрицателна оценка е в пропорция 5 към 3. Симпатизантите на БСП са разделени на две равни части в тази си оценка, докато тези на „Има такъв народ“ в по-голямата си част имат отрицателно отношение към работата на кабинета.

 

При президента не се наблюдава съществена промяна този месец, като положителните оценки за неговата работа са 50%, а отрицателни 38%.

 

Близо половината българи (47%) са на мнение, че предсрочни парламентарни избори не сa необходими. 37% са на обратното мнение. Сред разбивките по групи прави впечатление, че единствено сред симпатизантите на ГЕРБ и „Възраждане“ доминира позицията, че са необходими предсрочни парламентарни избори.

 

Малко над половината (52%) смятат, че правителството няма да изкара пълен мандат. 28% са на противоположното мнение.

 

И този месец продължава ерозията в подкрепата към „Продължаваме промяната“ – от 22.9% сред заявилите, че ще гласуват през март, до 20.1% през април, сочи още проучването на „Тренд“. Този спад при формацията на Петков и Василев води до структурна промяна на електоралните нагласи, като през този месец основният им опонент в лицето на ГЕРБ вече е първа политическа сила с 23.6% от гласуващите. ДПС и БСП задържат сходни нива в сравнение с предишния месец съответно с 11.1% и 10.5% от гласуващите.

 

Регистрираме втори пореден месец на ръст при „Възраждане“ – от 7.3% през март до 9.3% през април, което нарежда партията на Костадинов като пета политическа сила в страната, в близки стойности до третата и четвъртата. „Демократична България“ задържа позиции на 7.1% от гласуващите, а „Има такъв народ“ този месец са с 6.9% от всички заявили, че ще гласуват на евентуални избори.

 

Проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо основните институции, формации и актуални теми. Изследването е реализирано в периода между 6 и 13 април 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю „лице в лице“ чрез таблет сред 1004 души на възраст 18+.

 

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар