Война демократична българия

Социолог очерта катастрофата с третия мандат, ДБ да не се облизват, аут са от играта

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Президентът може би повече от всички иска да има кабинет, защото е много трудно да управляваш в ситуация, в която проблемите са много повече, а решения не се виждат, коментира Евелина Славкова, социолог, цитирана от “Фокус”.

 

“За третият мандат, в цялото говорене, фокусирането не е към ДБ. Мисля, че там е повече от видно как се влошиха взаимоотношенията им с президента. Ако той даде третият мандат на тях, това означава легитимиране на основният конфликт между тях, а именно оръжията за Украйна. Той няма да си го позволи това. Не мисля, че президентът би искал да лигитимира Стефан Янев. Да, той беше от служебния му кабинет. Но какви могат да бъдат очакванията от формация с 12 депутата.

 

Почти нулев е шансът тази група да може да събере достатъчно много формации за ново правителство. Изглежда така, че той може да му даде допълнителен импулс и следващият път той да има 24 народни представители.

На трето място остава БСП. Колкото са перспективите на ДБ, толкова са и на БСП да създадат кабинет. Те също имат някаква възможност, но колкото и другите формации. Обтегнатите отношения с Корнелия Нинова и президента създава усещането, че трудно той ще даде мандат на БСП. И все пак е възможно като някакъв жест към електората, който го избра”, каза още Евелина Славкова.

Доста песимистично прозвуча моята прогноза, но политическата логика води към това, че не е възможно съставянето на редовен кабинет. Това не означава, че не може да има изненади. Като гражданин обаче смятам, че е необходимо да имаме редовен кабинет, но просто шансовете са по-малки, отколкото да нямаме.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар