Социолог посочи с кой ход Радев ще катурне НС и разбули мистерия за милиони

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

“Шансът за съставяне на кабинет е пожелателен, хипотетичен и в по-малка степен реалистичен, но не трябва да се изключва на този етап още”.

Това каза пред БНР социологът Геновева Петрова от “Алфа рисърч”.

Според нея червените линии между четирите формации в досегашната управляваща коалиция продължават да стоят:

“Не виждам нищо ново в подхода към стартиране на преговори, водене на разговори за съставяне на мнозинство дори и за правителство с кратък хоризонт и експертно по своя характер”.

“Единственото, в което бихме могли да сме убедени, е, че и следващият парламент ще е също толкова фрагментиран”, подчерта тя и уточни, че е много важно в какъв формат ще се явят различните партии и коалиции.

Петрова коментира възможността, ако се отива на предсрочни избори, в оставащото време на 47 Народно събрание да бъдат приети законите, необходими за усвояване на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост:

“Ако тези законопроекти бяха на финален етап, а не сме чули подобно нещо, тогава бихме допуснали, че парламентът би могъл да се мобилизира и да ги приеме. Аз имам съмнение в това поради неподготвеността на законите и да не забравяме заявките на ГЕРБ, че няма да влизат в пленарната зала”.

По думите на социолога, ако президентът връчи третия проучвателен мандат на “Демократична България”, това би означавало, че и Румен Радев иска да подпомогне излизането от кризата, ако обаче връчи мандата на БСП или “Има такъв народ” – би означавало, че президентът работи в посока назначаване на служебно правителство.

Идеята на съпредседателя на ДБ Христо Иванов за технократско правителство тя коментира:

“Опитът за подобен вид управление в последните 30 години не е особено успешен. Някой трябва да поеме по-сериозна политическа отговорност за конкретни решения”.

Не би могло да има успешни действия на чисто технократски кабинет, ако няма кой да се заеме с понасянето на политическата отговорност, подчерта Геновева Петрова.

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар