Спадащ БВП, безработица и инфлация — немски икономисти описват последствията от отказа от руски газ

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ембаргото върху доставките на руски газ ще хвърли германската икономика в дълбока рецесия, пише Handelsblatt, позовавайки се на анализ на пет водещи германски икономически институции. Според прогнозите, в случай на спиране на доставките на газ от Русия, Германия ще се сблъска със силен спад на БВП, рязко увеличение на безработицата и инфлацията.

 

Пет водещи германски икономически институции съставиха своя анализ на ситуацията с пълно ембарго върху руските енергийни ресурси: както отбелязва Handelsblatt, резултатите от тези проучвания поставят Берлин в още по-трудна ситуация. Според последните изчисления спирането на доставките на руски енергийни ресурси ще доведе до факта, че германската икономика ще потъне в дълбока рецесия.

Проучванията сочат, че енергийното ембарго ще доведе до факта, че през 2023 г. БВП на Германия ще падне с 2,2%. Така икономиката ще бъде увредена в размер на около €200 млрд. Освен това броят на безработните ще се увеличи с 418 хил. души. Икономистите предупредиха и за инфлация, която ще достигне 7,3% през 2022 г., отбелязва изданието.

Петя Паликрушева

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар