Спадът в еврозоната през август е по-дълбок, отколкото се смяташе

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Спадът в бизнес активността в еврозоната се ускори по-бързо, отколкото се смяташе първоначално миналия месец, тъй като доминиращия сектор – този на услугите, се сви. Това показва проучване, резултатите от което свидетелстват, че общността може да изпадне в рецесия, съобщи Ройтерс (Reuters).

Индексът на мениджърите по доставките – Пи Ем Ай (PMI), изготвян от S&P Global и разглеждан като добър барометър за цялостното икономическо здраве, падна до 46,7 пункта през август от 48,6 през юли, най-ниско ниво от ноември 2020 г.Границата от 50 пункта всъщност разделя свиването от растежа.


“Еврозоната не изпадна в рецесия през първата половина на годината, но през втората половина е изправена пред по-голямо предизвикателство”, каза Сайръс де ла Рубия, главен икономист в Hamburg Commercial Bank, цитиран от агенцията.

“Разочароващите цифри допринесоха за низходяща ревизия за БВП до -0,1% за третото тримесечие.”

Основният PMI в сектора на услугите се понижи до 47,9 от 50,9 – под първоначалната оценка от 48,3 в резултат на ограничаването на търсенето от задлъжнелите потребители, на плещите на които тежат увеличени лихви по заеми и високи разходи за живот.

Новият бизнес индекс, измерител на търсенето, спадна допълнително до 46,7 пункта от 48,2 – дъно, невиждано от началото на 2021 г.

The Economist: Отново ли Германия е болният на Европа?

Все пак спадът в производството се успокои миналия месец, което предполага, че най-лошото може да е отминало за индустрията от еврозоната, както показа друго проучване миналия петък. PMI се повиши до тримесечен връх от 43,5 пункта през август при 42,7 през юли, макар и под предварителните очаквания от 43,7 пункта. Да отбележим отново, че под 50 пункта на индекса означава свиване на активността.

Съставният индекс на заетостта в същото време спадна до 50,2 от 51,4.

“Работодателите не бяха много ентусиазирани да подсилват екипите си. Начинът, по който нещата вървяха надолу напоследък, е знак, че ще се насочат към съкращения на работни места по-рано, а не по-късно”, коментира Де ла Рубия.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар