Спадът на печалбата на Samsung през последното тримесечие продължава

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тази седмица южнокорейският гигант Samsung Electronics ще отчете предварителни резултати за последното тримесечие, но дори и тези стойности за инвеститорите ще бъдат важен показател за състоянието на целия пазар на полупроводникови компоненти, тъй като тази компания е най-големият му участник. Очаква се печалбата на Samsung да намалее с 14%, което съответства на минималния спад за предходните шест тримесечия.

Дори и отрицателна тенденция на печалбата, според South China Morning Post, в този случай ще бъде добър сигнал за участниците на пазара и инвеститорите, тъй като печалбата на най-големия производител на памет поне ще забави темпа на спад до минималния за година и половина. Според консенсус на 30 анализатори оперативната печалба на Samsung през последното тримесечие вероятно е спаднала с 35% до 2,82 млрд. щ. долара на годишна база. Последният път, когато компанията отчете ръст на тримесечната печалба на годишна база, беше през второто тримесечие на 2022 година.

Очаква се бизнесът с полупроводници на Samsung да е ограничил оперативната си загуба до около 912 млн. щ. долара през последното тримесечие, което е повече от три пъти по-малко от наблюдаваното през второто и третото тримесечие на миналата година. Цените на паметта тип DRAM и NAND започнаха да се повишават през четвъртото тримесечие и това до голяма степен допринесе за подобрената динамика на финансовите резултати на Samsung. Според оценки на TrendForce цените на DRAM паметта в мобилния сегмент са се увеличили с 18-23% през последното тримесечие, докато цените на NAND паметта в мобилния сегмент биха могли да нараснат с 10-15 процента. От първата половина на годината Samsung многократно намалява обема на производство на памет, за да стимулира повишаването на цените. През последното тримесечие тя също така разпродаде запасите от продукти по-агресивно от своите конкуренти. Както очакват експертите, в сегмента на DRAM Samsung би трябвало да е достигнал рентабилност още през миналото тримесечие.

В сегмента на мобилните устройства оперативната печалба на Samsung можеше да достигне 1,9 млрд. щ. долара през последното тримесечие, като негативно влияние оказаха спадащите продажби на водещите модели смартфони с гъвкав дисплей. Според анализаторите всеки от двата актуални модела е намалил обема на продажбите с 1 млн. единици в сравнение с третото тримесечие.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар