Спасителят от Китен плаче от мъка – хванал и двете деца, но трябвало да пусне едното

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Майката крещеше: “Искам си Рамира” и припадна в ръцете ми, разказва свидетел на трагедията

Мъжът, който се хвърлил в морето край Китен, за да спаси давещите се сестри – на 10 и 15 години, плаче от мъка, че не е успял да извади на брега и двете деца. Както е известно, те влезли в морето в неохраняемата зона на плаж “Атлиман”, но били повлечени от мъртво вълнение.

Инцидентът станал пред очите на майката, която останала на пясъка с третата си дъщеря. След броени минути туристите започнали да викат за помощ, предаде Нова тв.

„Нямаше достатъчно спасители. Бърза помощ не дойде. На място нямаше и линейка. Когато започнах да крещя по телефона на 112, след може би 20 минути се появи линейката”, разказа Мая Стоицева, свидетел на инцидента.

Първи в морето скача случаен турист и вади 10-годишното дете. „Човекът плачеше, защото каза, че е хванал и двете момиченца. Трябвало обаче да пусне едното, защото не могъл да ги извади заедно”, разказва Стоицева.

Героят-спасител се казва Алекс Савов, студен от Националната спортна академия. Той се разхожда с приятелката си по брега, когато вижда жена с дрехи да влиза в морето. След което чува как майка моли за помощ. Без да губи време, скача във водата.

“Толкова съм горда! Горда съм от своята любов Алекс Савов! Това, което направи е най-геройската постъпка, която някога съм виждала, не познавам по-смел човек от теб. Винаги съм се гордяла с теб и ще продължа! Адмирации, любов!!!”, написа на личната си страница приятелката му Цвети Василева.

Тони Момчилова, която е медицинското лице на плажа, обаче твърди, че се е намесила бързо. „Взех оборудването, което задължително трябва да бъде с мен. Когато пристигнах, спасителите вече бяха извели едното момиче в добро общо състояние”, уточни тя.

Спасителят Алекс Савов с приятелката си Цвети Василева на плаж Атлиман 5 дни преди трагедията

Забавянето на спасителите дошло заради голямото разстояние до неохраняемата зона.

На спасеното дете е оказана спешна помощ. „Имаше пулс и доста слабо дишане”, посочи спасителят Цветин Георгиев. В момента детето е в бургаската болница с пневмония.

Едва тогава спасителите разбират, че има второ момиче, което вълните са отнесли. Започнало издирването с джет, а турист вдигнал дрон, за да направят оглед на залива.

„Когато отидох при майката, тя буквално колабира в ръцете ми. Тя беше сама и крещеше: „Рамира, искам си Рамира! Молете се с мен морето да ми върне Рамира”, сподели Стоицева.

Майката пристигнала с трите си дъщери на море в Китен. След инцидента снощи дошъл и бащата. Днес сутринта семейството продължи да обхожда ивицата с надежда. От детето обаче няма и следа.

Спасителите благодарят на тези, които са се озовали първи в морето. „Имаше хора, на които специално искам да благодаря. С едното момче говорихме след инцидента. Това е Алекс Савов от НСА”, обясни старши-спасителят Цветин Гогов. Dnes.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар