Спасиха сноубордист след лавина в Пирин, той разказа за ужаса – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Три лавини паднаха в последното денонощие в Пирин. При една от тях попадна сноубордист, който потърси помощ от Планинската спасителна служба. Спасителите предприеха акция, за да му помогнат да слезе от планината, защото съобщил, че не може да се измъкне.

25-годишният мъж е добре и вече пътува към Перник.

Заедно с група приятели, Валентин решава да се спуска по Пирин. Той минава извън очертанията на маркировката, въпреки че я забелязва и вижда падналата вече лавина в улеите на Демяница. Изплашва се и подава сигнал до приятелите си, които се обаждат на ПСС. Спасителите реагират мигновено.

“Просто не трябва да се пренебрегва планината, това е. Отплеснах се малко, имаше предупредителни въжета, с които не се съобразих този път и отидох на място, където нямаше изход, и трябваше да викна планински спасители, за да дойдат да ми помогнат. Беше много стръмно, имаше отцепена лавина, която беше от основа и от земята просто, така се виждаше тревата, беше събрала дървета надолу и прецених, че няма как да сляза повече надолу, защото ставаше много стръмно, имаше пад от 10 метра и условията не бяха подходящи”, разказа пред бТВ сноубордистът Валентин Янков.

Спасителят, който пръв е стигнал до сноубордиста – Атанас Уков, обясни, че снегът е бил доста опасен:

“Прясно навалял, ненаправил спойка с другите слоеве и имаше прекалено много паднали спонтанни лавини днес в района на Пирин на Банско. Включително до него имаше една огромна паднала лавина и точно това го беше спряло”.

За днес това е третата лавина, казаха от ПСС – Банско. От курорта отправят апел да не се кара извън очертанията на пистите.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар