Спасиха 38 мигранти в лодка в черноморски води край Шабла, сред тях бебе

Спасиха 38 мигранти в лодка в черноморски води край Шабла, сред тях бебе

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гранична полиция спаси 38 мигранти, сред които бебе, натоварени в лодка в Черно море, край Шабла. Натъпкани в плавателния съд са били 22-ма мъже, 8 жени и 8 деца, които са се представили за сирийци и афганистанци.

Граничните полицаи са ги извели на брега в безопасност тази сутрин при сложна операция в морето, съобщават от МВР.В 6:25 часа чрез Информационната система за наблюдение „Синя граница“ е бил забелязан обект в района източно от нос Шабла, движещ се в посока към границата с Румъния. Операторите са направили опит да се свържат с плавателния съд, но отговор не е получен.


Незабавно натам е насочен гранично-полицейски кораб и е изпратен ГПН от ГПУ-Каварна по брега за наблюдение. В 10 часа гранично-полицейският кораб е достигнал до лодката и проверяваща група се е прехвърлила на борда, като там са установени 38 чужди граждани, представящи се за сирийци и афганистанци.

Поради лошите метеорологични условия и силно вълнение на морето, както и невъзможност за прехвърляне на хората от лодката на граничния кораб, граничарите са останали на борда, за да осигурят безопасността на мигрантите по време на прехода до пристанище Каварна.

По време на операцията е поддържана комуникация с Румънската брегова охрана във връзка с провежданата в момента Многоцелева морска операция „Черно море 2022“ в румънски и български води, координирана от Европейската агенция за гранична и брегова охрана Фронтекс, уточняват от вътрешното министерство.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар