Спасяването на Бай Ганьо българина

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Персоналните“ текстове в Конституцията, създадени за определени хора, продължават да се ползват успешно. Преди 30 години на всички им беше ясно, че в основния закон се записват разпоредби, които да не позволят на Андрей Луканов, Георги Пирински и Симеон Сакскобурготски да станат президенти. Андрей Луканов и Георги Пирински не бяха родени в България и това през 90-те ги препъна по пътя им към  „Дондуков“ 2. Симеон Сакскобурготски не беше живял достатъчно дни през последните 5 години в България и това го насочи не към президентския, а към премиерския стол.

И ако в зората на демокрацията, това е донякъде разбираемо, сега е архаично и комплексарско. През 1995-та Жорж Ганчев беше изваден от Парламента от Конституционния съд, защото е бил с двойно гражданство при кандидатирането си. 26 години по-късно решението спрямо един служебен министър е същото и вече изглежда съвсем остаряло.

Както текстове от Конституцията бях измислени за определени хора, така и съдиите имат политически угодни решения, вземани в подходящия момент. През 2013 г.

И така 30 години зависимостите и анахронизмите превръщаха държавата и правото в бащиния, а демокрацията в пародия.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар