СПЕКТАКЪЛЪТ НА ПРОВАЛА: Доведе ли масовата ваксинация в Израел до повече заразени?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

По-рано тази седмица The New York Times похвали израелския експеримент за масова ваксинация. „В най-обширния тест от реалния свят досега Израел демонстрира, че стабилната програма за ваксинация срещу коронавирус може да има бързо и мощно въздействие, показвайки на света правдоподобен изход от пандемията. Случаите на Covid-19 и хоспитализации спаднаха драстично сред хората, които бяха ваксинирани само за няколко седмици … ранните данни показват, че ваксините работят почти толкова добре на практика, колкото в клиничните изпитвания. ”

По една или друга причина израелските медии не са толкова ентусиазирани, колкото NY Times. На предпоследния ден от третия локдаун на Израел, най-четеният израелски онлайн магазин, Ynet, излезе със следното заглавие: Спектакъл на неуспеха: Третият локдаун в сравнение с предишните.

Статията разкрива безнадеждността и двуличието на израелската стратегия и политика срещу COVID. Ynet посочва, че въпреки неоснователните обещания, дадени от правителството и неговия премиер, след шест седмици блокиране ситуацията изобщо не се подобрява. Въпреки че Израел води световния експеримент за масова ваксинация, степента на предаване на COVID е сред най-лошите в западния свят.

В статията на Ynet се подчертава, че „утре в 7:00 ч. третият локдаун ще приключи, месец и половина след налагането му – и данните за COVID са много по-лоши днес в сравнение със ситуацията в началото … в точката на излитане на третия локдаун в края на декември, процентът на положителните тестове е 4,9%, броят на критично хоспитализираните пациенти е 949, броят на потвърдените случаи е 4010. Преди затягането на локдауна, на 8 януари, положителният процент беше 6,6%, броят на критичните пациенти – 949, а броят на потвърдените случаи – 7 644.

В пика на третото затваряне процентът на положителните случаи достигна 10,2%, броят на тежко болните пациенти се изкачи до 1 203, а дневният брой на COVID диагнозите достигна 10 114. Оттогава числата са спаднали само малко. Във вторник положителният процент е 8,9%, броят на пациентите е 1101, а броят на потвърдените случаи е 7 183. Дори числото R, което определя дали епидемията се разпространява, се е повишило отново до 1 през последните дни. ”

Комбинираният брой ваксинирани израелци и онези, които са се възстановили от COVID в миналото, е трябвало да осигурят на Израел относително силен стаден имунитет, достатъчен да победи вируса или поне да намали скоростта му на възпроизводство. Но фактите на място показват противоположното. Скоростта на предаване в Израел е по-висока от почти навсякъде другаде. Всъщност тревожната връзка между масовата ваксинация и болестта предполага, че колкото повече се ваксинират, толкова повече случаи на COVID откриват.

Сякаш това не е достатъчно, не повече от два града се кастифицират като „COVID зелени градове.“ Един от тези градове е Рахат, палестинска бедуинска община, където кампанията за ваксинация обикновено се игнорира. Израелците също могат да видят, че сред зелените общности на COVID израелските арабски села и градове са силно представени. Отново, това може да е свързано с общото им несъгласие с ваксината. Накратко, ако научим нещо от „израелския експеримент“, може да се стигне до заключението, че колкото по-малко се ваксинирате, толкова по-здрава е вашата общност като цяло.

Като се има предвид установеният факт, че ваксинираните са доказано относително имунизирани поне понастоящем, единственото обяснение за скокове на случаи, смъртни случаи и мутанти в масово ваксинирани държави е ужасяващата възможност ваксинираните всъщност разпространение на вируса и особено неговите мутанти (особено британския). Тази възможност трябва да бъде проучена. Тя се подкрепя от установени данни, събрани в масови ваксиниращи страни, като ОАЕ, САЩ, Великобритания и Португалия. Малко след стартирането на масова кампания за ваксинация, ние откриваме рязко експоненциално нарастване на случаите и, трагично, настъпващи смъртни случаи.

Еволюционната теория, която може да доведе до такъв сценарий, също далеч не е твърде сложна: борейки се да оцелее, вирусът мутира и след това атакува тези, които са относително незащитени (неваксинираните). Проучих възможността за конфликт между „ваксинираните“ и „неваксинираните“ преди три седмици. По това време някои израелски учени предположиха възможен ужасяващ сценарий, при който ваксинираните са идентифицирани като разпространители на някои смъртоносни мутанти и са изолирани.

В Израел разузнаването на IDF (AMAN) също управлява независима изследователска единица за COVID, която оценява рисковете, наложени от ситуацията, и оценява съответните стратегии. По-рано днес AMAN публикува предупреждението си, че през „следващите седмици се очаква рязко покачване на случаите след края на локдауна и и бързото разпространение на британския мутант. ” AMAN подчерта, че „повече от всякога са необходими лична отговорност и спазване на мерките“.

С решението си доброволно да се превърне в тестова площадка на Pfizer, израелците ни предоставят някакво безценно разбиране за ваксината и рисковете, свързани с масовата ваксинация срещу COVID. Ако например забележим през следващите седмици, че разузнаването е сгрешило при прогнозирането си и няма съществена промяна в броя на случаите или смъртните случаи, може да успеем да заключим, че не социалното дистанциране разпространява заболяването (в сегашното му състояние), а самата ваксина. Ако заболеваемостта се намали и броят на случаите спадне, може дори да успеем да разгледаме възможността социалната интеграция всъщност да намали предаването. Ако броят на случаите се увеличи рязко, както прогнозира ИДФ, може да стигнем до заключението, че ваксината е оказала много малко влияние върху стадния имунитет на Израел. Всъщност кампанията беше спектакъл на провала.

Сега има изчисления, че 50% от израелците не вярват във ваксината и обосновката зад нея. Понастоящем израелските центрове за ваксинация са празни, въпреки натиска от страна на правителството и общините върху гражданите да се защитят. Много израелци вярват, че националната кампания за ваксини се прави, за да служи на политическата цел на премиера Нетаняху: победен образ, с който ще спечели на следващите избори и може да го спаси от настоящите му правни усложнения.

Тези, които са запознати с еврейската история, трябва да са наясно с ролята и значимостта на колективните самоубийствени разкази, които са формирали еврейската история в миналото. Старият завет посочва на евреите, че „вашите разрушители и врагове се отдалечават от вас“ (Исая 49:17). Повечето евреи са склонни да приписват това оптимистично наблюдение на еврейските дисиденти, но вместо това в еврейската история могат да се открият подсещания, че утвърдените лидери, както политическите, така и духовните и религиозните, често водят своя народ по най-катастрофалните и трагични пътища.

Автор: Gilad Atzmon

Източник: https://gilad.online/writings/2021/2/7/israels-third-lockdown-a-spectacle-of-failure

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар