Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Специален влак с ретро вагони ще пътува всяка събота и неделя през месец юли по маршрут от гара Септември до гара Велинград и Цветино, както и в обратното направление. Туристическият влак ще тръгне за първи път на 6-и юли, когато е празника на град Велинград и ще пътува всяка събота и неделя във връзка с провеждането на 51-вите Велинградски празници на културата.

Композицията е изключително атрактивна за любителите на теснолинейката, тъй като ще се движи в състав от два ретро вагона, един стандартен пътнически вагон и вагон-фургон, теглени от дизелов локомотив. Вагоните в този влак са своеобразна палитра от различни периоди на съществуването на теснолинейката. Единият ретро вагон е от първите доставени за теснолинейката през 1926 г., другият е от 1941 г., а стандартният седящ вагон е от първата половина на 70-те години, като пътуващите ще могат да разгледат и изпитат в движение как е пътувано с влак от създаването на линията до наши дни.

Туристическият влак ще заминава от гара Септември в 09:30 ч., ще пристига във Велинград в 11:20 ч. и ще продължи до една от най-колоритните по маршрута гара Цветино, където ще бъде в 12:00 ч. В обратното направление композицията ще тръгва от Цветино в 12:25 ч. и ще пристига във Велинград в 13:00 ч. След престой за кратка разходка в курортния град, влакът ще потегли от Велинград в 14:25 ч., като при пътуването на връщане е предвидено спиране в гара Цепина за разглеждане на Дом-музея на теснолинейката. Композицията ще пристига в гара Септември в 16:20 ч. По време на движението на влака с ретро вагони, през почивните дни няма да пътува крайградският пътнически влак в 10:50 ч. от Септември за Аврамово и в 14:05 ч. от Аврамово за Септември.

Цените на билетите за пътувания в двете посоки с включено запазено място за различните маршрути са както следва:

  • 45,00 лв. за възрастен по пълния маршрут Септември – Велинград – Цветино – Велинград – Цепина – Септември;
  • 23,50 лв. за деца до 10-годишна възраст по пълния маршрут Септември – Велинград – Цветино – Велинград – Цепина – Септември;
  • 40,00 лв. за възрастен по маршрут Септември – Велинград – Цепина – Септември;
  • 21,00 лв. за деца до 10-годишна възраст по маршрут Септември – Велинград – Цепина – Септември;
  • 15,00 лв. за възрастен по краткия маршрут – Велинград – Цветино – Велинград;
  • 8,50 за деца до 10-годишна възраст по краткия маршрут – Велинград – Цветино – Велинград.

Билети могат да бъдат закупени онлайн на следния линк https://bileti.bdz.bg/ и от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар