Специалисти обучиха дронове да летят в трудни условия

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Изследователи от Китай са разработили алгоритъм, който позволява на дронове да летят в трудни условия, пише сп. „Сайънс роботикс“.

Необходимостта от подобна разработка е свързана с това, че съвременните безпилотни летателни апарати не могат да се движат самостоятелно в трудни условия, например в гъсти гори.

Авторите на настоящото изследване от университета на Джъдзян предлагат проблемът да бъде решен с помощта на алгоритъм, който бързо анализира информацията от сензорите на дроновете и координира действията на няколко безпилотни летателни апарата.

За целта е разработена специална серия дронове. По този начин невронната мрежа може да събира данни и незабавно да избира маршрут за всеки от тях.

Учените са направили тест с група от 10 дрона, която преминава през гора, заобикаляйки препятствия. Специалистите са почерпили вдъхновение от птиците, които летят безпроблемно на ята дори в много гъсти гори.

Подобен алгоритъм може да се използва за управление на безпилотни летателни апарати при спасителни операции, отбелязват изследователите.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар