Специалист обясни защо все повече деца се разболяват от коронавурус

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ръст на болните от коронавирус деца отчитат здравните власти в последните две седмици. На фона на третата вълна у нас притеснително нарастват случаите на Covid-пневмонии сред малките, които трябва да бъдат лекувани в болница.

“Според мен основната причина е точно британският щам. За него още при разпространението му във Великобритания стана известно, че засяга много по-често децата, отколкото щамът от Ухан”, коментира пред Нова тв педиатърът и детски ревматолог в болница “Токуда” д-р Калин Лисички.

Той информира, че най-малкото засегнато бебе от този щам е било на 40 дни.

“То се оправи много бързо, за щастие, но колеги съобщават и за още по-малки деца, включително и за новородени. Трябва да отбележим, че макар този щам да засяга децата, той не протича по-тежко, отколкото предишният и децата са пощадени”, разясни педиатърът.

Детският ревматолог обясни, че най-тежкото и неприятно усложнение на коронавируса е мултисистемният възпалителен синдром.

“Това е едно състояние, което се наблюдава поне две седмици, след като човек се е заразил с Covid-19. Казвам заразил, защото може изобщо да не е боледувал. То протича с висока температура, кожни обриви, зачервени очи, гадене, повръщане, диария. Най-неприятното е, че дава сърдечно засягане”, каза д-р Лисички.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар