Спецпрокуратурата обвини трима сирийци в тероризъм

Бежанци, България, Европа, Ислям, Право, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Прокурорско разследване

Специализираната прокуратура oбвини трима сирийци от ИДИЛ и “Мюсюлмански братя”, че са искали да минат през България, за да участват в терористични действия в Сирия.

Алмохаммад Абдулхамид, Ал Абдалах Фади и Ал Фанди Ясим са получили статут на бежанци в Германия. През януари 2016 г. те са решили да пътуват от Германия през Гърция и Турция към Сирия, където да се включат в редиците на терористичните организации.

Целта им била да участват в престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК – тероризъм, включително против чужда държава, уточняват от специализираната прокуратура.

За това свидетелстват множеството снимки на бойци от терористичните организации “Мюсюлмански братя“ и ИДИЛ, открити в мобилните им телефони. Засечени са и техни съобщения от рода на „…само дето в работата има риск, забранен в международен мащаб“; “идвам при теб и умирам преди теб“.

На 4 февруари тримата пристигнали в Гърция от Германия. Те направили опит да преминат в Турция, но на граничния пункт не били допуснати от турските гранични власти и били върнати отново в Гърция.

След това те решили да преминат в България, откъдето да се опитат да влязат в Турция.

Те стигнали до Пловдив с автобус от Александруполис, а след това взели нов автобус до София.

На автогарата в София обвиняемите били посрещнати от свидетел и с негова помощ се настанили в хотел “Надежда“ в ж.к. „Надежда“, където пренощували. На следващия ден – 8 февруари, те напуснали хотела и около 17.30 часа се качили на влак с направление София – Одрин,.

С влака обвиняемите се придвижили до Свиленград, откъдето тръгнали за гранична пирамида № 315, където възнамерявали да преминат през българо-турската граница.

По същото време служител на Гранична полиция наблюдавал с термовизионна камера района и изпратил граничен наряд да задържи обвиняемите.

При разследването са разпитани 8 свидетели, включително и с тайна самоличност, иззети са телефоните на извършителите и е изготвена техническа експертиза на съдържанието на телефоните им.

Специализираният наказателен съд е насрочил разглеждането на делото за 2 август и е потвърдил мерките им за неотклонение “Задържане под стража“. За престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода до десет години.

Източник: Mediapool

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар