Спецсъдът оправда бившата съдийка Румяна Ченалова

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Бившата съдийка Румяна Ченалова е оправдана по всички обвинения от Специализирания наказателен съд (СНС). Това потвърдиха за “Лекс” от съда, след като снощи Ченалова съобщи за присъдата във “Фейсбук”.


ВАС потвърди окончателно дисциплинарното уволнение на Румяна Ченалова

Делото срещу нея продължи близо 3 години. Обвиненията срещу бившата съдийка от Софийския градски съд (СГС) са за престъпление по служба и за документно престъпление. Според прокуратурата те са извършени, докато Ченалова е гледала дело по искова молба на “ОЕТ – Обединени Енергийни търговци” ЕООД срещу НЕК. Престъплението по служба било извършено с 14 отделни деяния, с които Ченалова нарушила Закона за съдебната власт и Гражданския процесуален кодекс, с цел да набави облага за ОЕТ. Прокуратурата твърдеше, че съдийката не видяла нередностите в исковата молба на ОЕТ, а по нея не били платени дължими държавни такси за над 434 000 лева. За НЕК настъпили вредни последици от направените запори, а облагата на ОЕТ са неплатените държавни такси. Документното престъпление е свързано със същото дело, тъй като Ченалова поправяла протокол по него.

Първият обвинителен акт през 2016 г. беше внесен именно в СГС, но съдия Вера Чочкова прекрати делото, защото прецени, че Ченалова е действала в обхвата на функционалния си имунитет и не е извършила престъпление. Софийският апелативен съд (САС) отмени определението и каза, че дело трябва да има, но последва отвод на съдия Мирослава Тодорова от СГС, според която също няма престъпление. След това обвинителният акт беше върнат отново, но от съдия Даниела Талева, която видя съществени нарушения, с които се съгласи и САС.

След промените в НПК прокуратурата прати делото в спецсъда, но и той видя същите пороци в обвинението, които бяха потвърдени и от Апелативния специализиран наказателен съд.

След поредното внасяне на обвинителен акт, съдия Николай Димитров отказа отново да го върне, тъй като покривал минималните стандарти, а и вече трябвало да се даде приоритет на разглеждането на делото в разумен срок.

“Днес Специализираният съд се произнесе с присъда, с която ме оправда по повдигнатите над 10 обвинения и прекрати производството по едно от тях (по което естествено ще обжалвам). Благодаря на всеки, който ми вярваше и беше до мен в трудните седем години, в които преживях клевети, задържане, издирване, ограничения, съдебно следствие, кошмара да чакам присъда. Благодаря на колегите от СГС, които през 2016 и 2017г. имаха смелостта да напишат в съдебните си актове, че не съм извършила престъпление и прекратиха делата”, написа Ченалова в социалните мрежи след присъдата.

Тя обаче не е окончателна и подлежи на обжалване и протест пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Миналата година Ченалова беше окончателно освободена от съдебната система, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) потвърди решението на Висшия съдебен съвет за уволнението ѝ от ноември 2015 г. Дисциплинарното производство срещу нея беше образувано по предложение на тогавашния правосъден министър Христо Иванов и се отнасяше до четири групи нарушения – забавяне на производство, нарушение на Етичния кодекс, накърняване на престижа на съдебната власт и неизпълнение на други служебни задължения.

Те бяха открити в хода на проверката на дейността на синдика Панайот Велков. Той е бил назначен за временен синдик на няколко дружества, за които има образувани дела за несъстоятелност, а докладчик по тях е била Ченалова. Предложението за дисциплинарка се базираше и на проверка по сигнал на ОББ по повод на действията на Ченалова по четири търговски дела.

Скандалът около Ченалова започна през 2015 г., когато тогавашният френски посланик Ксавие Лапер дьо Кабан заговори за “гнилите ябълки” в съдебната система на България. Тогава той обвини съдийката в корупция във връзка с гледаното от нея дело за несъстоятелност на две дъщерни дружества на френския дистрибутор “Белведере”.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар