Спешен внос на българи решава проблеми с работната ръка и демографията – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правителството подготвя законодателни промени, с които ще облекчи процедурата за получаване на българско гражданство за етническите българи от трети страни. Промените ще бъдат готови до няколко дни. Това съобщи вицепремиерът по демографските проблеми Валери Симеонов след среща на координационния съвет за връзка с българите в Украйна.

По думите му до момента са натрупани над 56 000 заявления за българско гражданство, които не са разгледани.

Най-големите български малцинствени общности населяват Украйна, Молдова, Сърбия, Македония и Румъния.
 
Улеснената процедурата за получаване на българско гражданство ще бъде втората стъпка от намаляването на административната тежест за етническите българи от трети държави, след като преди няколко седмици беше облекчен режимът за краткосрочно наемане на работници. 

“Новият режим отнема една седмица”, уточни вицепремиерът.

“В консулските служби вече са премахнати всякакви посредници, търгаши на визи и на работни места. Говоря конкретно за Украйна, тъй като там може да се входират документи само лично и евентуално с нотариална заверка, но по никакъв друг начин”, посочи Симеонов.

Вече се водят разговори и за възстановяване на кораба между пристанищата на Силистра и украинския град Измаил. Идеята е той да пътува веднъж в седмицата, каза още той.

“Към настоящия момент движението с автобус е нещо като пътуване през ада заради изключително лошите пътища, особено в Молдова”, каза той.

По време на днешната среща на Съвета за връзка с българите в Украйна е станало ясно, че само за две години над 2500 етнически българи от Украйна са пристигнали у нас и са намерили работа и дом в старозагорския град Гурково. 

Координационният център функционира към агенцията за българите в чужбина и се ръководи от нейния шеф Петър Харалампиев.

“Основните акценти, които бяха обсъдени на Координационния съвет бяха насочени към това първо да се задълбочи все повече работата с българските общност в Украйна и да се създават облекчения за тяхното постоянно пребиваване в България, което да бъде насочено и с улесняване възможностите за започване на работа”, допълни Харалампиев.

Междувременно правителството одобри спогодби за трудова миграция с Армения, Молдова и Украйна. Документите ще послужат като основа за водене на преговори за регулирането на заетостта на гражданите на трите държави в България.

Подписването на спогодби с Армения, Молдова и Украйна ще даде възможност за осигуряване на кадри за икономическите сектори, в които има недостиг на работна сила, посочват от правителствената пресслужба. Най-вече отам чакат служители в туристическия сектор.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар