„Спирала на ужаса“: Европа се готви за изключително тежка зима

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Икономиката ще е на червено, растежът ще се забави, а истинското изпитание за европейците тепърва предстои

Рядко германските икономисти и правителствени съветници са били толкова единодушни. Днес всички те знаят, че Германия е изправена пред изключително тежка зима. И това не е метеорологична прогноза, а икономическа. Икономиката ще е на червено, растежът ще се забави. За подобно пророчество дори не е необходима диплома по икономика, достатъчен е единствено здравият разум, пише DW в свой анализ.

Производствените цени в Германия (критерий, който в нормални времена не интересува никого, само че днешните времена са всичко друго, но не и нормални), са се повишили с почти 46% през август в сравнение със същия месец на миналата година. Това се случва за първи път от 73 години насам – откакто се води статистика за това. Въпросните производствени цени показват колко приблизително трябва да плати дадена компания за продуктите, които са й необходими, за да произведе своите стоки. А това се използва като надежден индикатор за по-нататъшния ход на инфлацията. При това положение е ясно, че подобрение скоро няма да има.

Вървим към стагфлация

Централните банки в целия свят се борят срещу драстичното повишение на потребителските цени и съпътстващото го обезценяване на парите. И, разбира се, най-добрият начин за борба срещу инфлацията, е да се ограничи или спре прегряването на икономиката. Но дори и това може да доведе до рецесия. Да си спомним за Съединените щати преди 40 години, когато тогавашният уважаван председател на Федералния резерв Пол Волкър успя да се пребори с упоритата стагфлация (б.р. – инфлация плюс икономическа стагнация – най-грозната сестра на рецесията) единствено за сметка на сериозен икономически спад. Логично е да се предвиди, че и този път ще се наложи същото. Ние всъщност вървим точно към подобна стагфлация.

Драстичното поскъпване на най-различни продукти се дължи, освен на продължаващите проблеми в световните вериги за доставки, и на екстремното покачване на цените на енергията. На практика това е вторият фронт, който откри „господарят на войната“ Путин. Той използва петрола и най-вече газа като свое оръжие – нещо, което дълго време никой не искаше да си представи. С това иска да предизвика разделение сред европейските държави и общества, което да доведе до социални вълнения. Залага на сценария, че европейците ще се надигнат срещу правителствата си и ще ги обвинят, че доставяйки оръжие на Украйна, само удължават войната, като по този начин допринасят за поскъпването на цените на енергията.

Голямо изпитание за Европа

В Берлин, Париж, Лондон и други места обаче властите се противопоставят решително тъкмо на подобен възможен развой. Франция и Великобритания слагат тавани на цените на енергията, а в Германия национализират компании, търгуващи с газ.

В същото време хората в Германия се питат що е то газова добавка и ще успеят ли да плащат и нея на фона на така или иначе ужасяващите цени на газа. Страната прие пакети с помощи за милиарди. Но те носят само частично облекчение. А и ситото е доста широко и парите не отиват само в джоба на крайно нуждаещите се.

Не бива да се залъгваме – истинското изпитание тепърва предстои – и за германците, и за всички европейци. Защото се задава нов скок на цените на всички възможни продукти заради повишените производствени цени, сметки, които вече не могат да бъдат покривани и които ще доведат до фалита на компании. Цялата тази „спирала на ужаса“ ще започне да се завърта едва през следващата година, смятат анализаторите.

На хоризонта се задава зима на недоволството“, предупреди тази седмица генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

Именно тогава европейската солидарност ще има решително значение. И ако Европа успее да премине с не особено големи щети през зимата, има вероятност след това нещата отново да потръгнат. Вероятно много бавно, но – и това е добрата новина – без газа на Путин.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар