Кирил Петков

Спирането на газа може да повреди съоръжения за стотици милиони

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Могат ли големите предприятия да спрат работа заради природния газ при спрените руски доставки, коментира по БТВ „Тази сутрин“ Константин Стаменов, председател на Федерацията на големите енергийни консуматори:

 

 

„Дружествата, които представлявам, консумират около 800 милиона кубични метра газ годишно. Нямаме запаси, ние извадихме комплексни разрешителни, поради екологични разрешения не сме заявявали енергийни горива, защото те са замърсители. Тези мазутни стопанства са разрушени. Не може да се мине на ток, това са съоръжения за милиони левове и се изграждат за периоди от време. Това са огромни консуматори и ако се доставя нещо като пропан бутан, това е невъзможно от логистична гледна точка. Ако има втечнени метали, те замръзват и може да се стигне до унищожаване на съоръжения за стотици милиони.

 

 

 

Не сме заявявали енергийни горива. Най-важна е сигурността на доставките. И цената. Когато се нагнети газ на 109 евро, това няма да ни помогне да поддържаме по-ниска цена. Газът в Чирен тази зима беше по-евтин и помагаше. Сега торовите заводи могат да спрат, стъкларските заводи, металургията, но това всяко предприятие трябва да го декларира. Не мога да преценя дали хлебопроизводството ще бъде изцяло засегнато.

 

 

 

Пазарът ще каже. 80% за износ работят нашите предприятия. Ние купуваме електроенергията за ден напред, ако и природниат газ поскъпне, тези 80% които изнасяме, може да се свият и да намалее производството, защото няма да сме конкурнтносособни. За май месец не сме договорили компенсации, не знаем какво ще става, при едни големи предприятия тези процеси са по-разтегнати във времето.

 

 

 

При такива екстремни ситуации се спират инвестиционни проекти, като не се обновява нещо, то се обрича на умиране. Най-вероятно ще поскъпнат и цените на продуктите.

 

 

 

За тези, които го използват като суровина, ще е най-трудно. Днес има среща на работодателите с Нинова по темата компенсации за електроенергията и се надявам по цените на природния газ.“

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар