Спирането на трансплантациите на деца в болница „Лозенец” стигна и до президента

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Родители на трансплантирани деца с писмо до президента, съобщава Нова тв. Заради разследването в болница “Лозенец” от два месеца не се извършват чернодробни трансплантации и сложни спешни операции на деца. Единственият вариант за родителите остава лечение в чужбина.

Божидара се ражда едва 630 грама, а впоследствие развива портална хипертония. Състоянието на 3-годишното момиче се влошава и единствената алтернатива за нея е сложна операция. До момента подобни интервенции у нас извършват само екипите на правителствена болница. От началото на лятото обаче те са временно спрени.

На този етап няма кой да извърши тази операция в България“, казва Зорница Митева – майка на Божидара.

Единственият вариант за 3-годишното момиче е операция в чужбина. “Вчера подадох документи в Здравната каса. Казаха ми, че сега трябва да се изчака, за да се пусне искане за чужбина и вече, ако се отзове болница в чужбина”, допълва Митева.

Божидара не е изолиран случай. Още няколко деца чакат за сложни интервенции, а две бебета са в листата за чернодробни трансплантации. Всички те трябва да търсят алтернатива в чужбина. Затова родители на трансплантирани деца решават да изпратят писмо до президента.

“Трябва ли децата да преминават през всичко това при положение, че това може да бъде извършено тук, в България, в болница “Лозенец”?!” , казва Деница Димитрова. И допълва: “Трябва ли децата да пътуват в чужбина, да чакат подготвяне на документи, да чакат Здравната каса и да има пътуване по самолети”.

Новият директор на болницата обясни, че трансплантациите са временно спрени заради разследването в болницата. То трябва да установи имало ли е нелегални трансплантации в лечебното заведение. За да не се спира лечението на децата се водят преговори с трансплантационен център в Германия.

“Докато за тези органи не се произнесат със заключение, съгласете се, че в такава обстановка точно такава дейност не би трябвало да се извършва без да има подкрепата именно на такъв европейски център”, каза доц. Радосвет Горнев.

Очакванията му са до края на септември работата с деца в болницата да се върне в стария си ритъм. “За нас това е кауза. Тази кауза заслужава влагането на всички усилия”, категоричен е Горнев.

Майката на Божидара обаче не може да чака. Надява се детето й да бъде оперирано възможно най-скоро, въпреки че не знае как ще покрие разходите си.

От Министерство на здравеопазването отказаха коментар.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар