Спират мина на Ковачки, разорала стотици декари земеделска земя

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Мина на Христо Ковачки разорава и превръща в лунен пейзаж декари и декари плодородни земеделски земи край пернишкото село Дивотино.

„Мин индъстриѝ“ ЕООД безпардонно превзема ливади и ниви. Отделно, жителите на околността са подложени на стреса от непрекъснатите трусове на земята и грохота на машините и взривовете. Сега драматичната ситуация, срещу която дивотинци отдавна протестират, е на път да бъде преодоляна.

Да бъде преустановен напредъкът на минните работи в земите, засегнати от дейността на участък I, хоризонт Север на рудник ОРО на Пернишкия въглищен басейн. Такова предписание е изпратено на 28 март от Министерството на енергетиката до концесионера – „Мин индъстри“ ЕООД, съобщават пернишките медии.

По повод създалото се напрежение сред местните жители от няколко пернишки села министърът на енергетиката Теменужка Петкова разговаря в четвъртък с представители на концесионера и ги запозна с получено вчера в МЕ писмо от Общинската служба по земеделие – Перник.

От него става ясно, че в момента службата извършва проверка във връзка с уреждане на статута на земите, засегнати от добива. До изясняването на въпроса и произнасянето на компетентните органи, нови площи не трябва да бъдат засегнати, категорична бе министър Петкова.

Тя изиска от концесионера информация за предприетите от него действия по уреждане на статута на земите.

Междувременно жителите на Дивотино и кметът на селото неведнъж настояваха незабавно да се спре дейността на мината до изясняване на случая.

„Има нарушения, които не са само в земеделските земи. Работи се без да се съобразява с границите на концесията. Жалоните на концисията, ако се сложат, ще се окажат на 100-200 метра вътри в изкопите“, коментира зам. областния управител на Перник Васил Павлов.

По време на срещата представителите на „Мин индъстри“ ЕООД информираха, че от общо 170 дка земеделски земи, концесионерът е закупил около 120 дка в съсобственост. Придобиването на останалата част е възпрепятствано от множеството собственици на парцелите, част от които не могат да бъдат открити.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар