Спират ТЕЦ

Спират ТЕЦ „Марица 3“, докато превишава нормите за серен диоксид

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ТЕЦ „Марица 3“ ще бъде спрян, докато не превишава нормите за серен диоксид. Това стана ясно от съвместен брифинг на министъра на енергетиката Росен Христов и на министъра на околната среда и водите Росица Карамфилова. 

Опасенията на управляващите са заради опасност България да затвори всичките си въглищни централи, които съставляват 30% от енергийните ни система, ако някои от мощностите продължават да превишават нормите за серен диоксид. Росица Карамфилова подчерта, че срещу държавата има две наказателни процедури, свързани със замърсяване на въздуха. МОСВ предоставя информация на ЕК с оглед на това дали има устойчива тенденция за намаляване на серния диоксид у нас.Именно затова министър Карамфилова определя ситуацията като критична.


Три превишавания на алармените прагове в събота със серен диоксид и с фини прахови частици дадоха повод да бъде свикана срещата с медиите, обясни тя.

В момента се работи по намаляване на мощностите на ТЕЦ „Марица 3“.

„Финансовите санкции, които се очакват, са в изключително големи размери. Има вероятност съдът да постанови мерки, които са свързани с отнемане на дерогациите, дадени по отношение на нормите на серен диоксид на големите горивни инсталации в маришкия басейн“, каза Карамфилова.

В момента министерството се готви да предостави на ЕК информация с оглед на това да покажем дали имаме устойчива тенденция към намаляване на нормите на серен диоксид, поясни Росица Карамфилова.

На 21 септември предстои участие на държавата в така наречените публични състезания на Европейския съд, с което ще се покаже дали България има мерки и какви са те, за да не се допуска повече да има системно нарушаване. 

За съжаление ситуацията от петък и четвъртък постави под риск гражданите и води до изключително негативна тенденция, каза Карамфилова.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар