Спират трамвай №5 за мащабна реконструкция на цялото трасе – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

На 10 април, събота, започва реконструкция на трамвайното трасе по бул.”Цар Борис III”, като целият участък от обръщателно ухо “Съдебна палата” до трамвайно ухо “Княжево” ще бъде изпълнен поетапно. Този участък обслужва трамвайна линия № 5, която е най-натоварената линия в София. В обхвата на реконструкцията се включва подмяна на релсовия път, контактно-кабелната мрежа, улично осветление, ремонт на пероните на спирките, пътното платно и тротоарите. Това каза днес заместник-кметът по строителство инж. д-р Ангел Джоргов.

паметник” до трамвайно ухо “Бъкстон”. Втори етап от трамвайното ухо “Бъкстон” до трамвайно ухо “Княжево”.

По бул. Македония трасето на трамвайната линия се запазва в центъра на обособеното трасе. Релсовия път на бул. “Македония” се предвижда да бъде с тревно покритие и създаване на т.нар. “зелен трамвай” и линеен парк.

Трамвайното движение в участъка от ухо “Бъкстон” до пл. “Македония” ще бъде спряно, като ще бъде осигурена заместваща автобусна линия №5-ТМ, която ще спира на всички спирки по трасето на трамвайна линия № 5.

С оглед намаляване на затрудненията на живущите в района, както и за осигуряване на проходимост на автомобилното движение участъка по бул. “Македония” ще се работи на два подетапа – първият от тези подетапи предвижда затваряне на южното локално платно като ще се осигурят обходни маршрути. Ще се осигурят пешеходни преминавания при ул. “Ивайло” и ул. “20ти април”.

Местата за паркиране в ремонтирания участък ще бъдат запазени на 70%. Стикерите за платено паркиране ще важат и за съседни подзони, за което е внесен доклад в Столичен общински съвет, поясни зам.-кметът по строителство.

Вече са доставени 13 нови трамвайни мотриси, които ще се движат по новите релси. Ще бъдат обновени пероните и спирките на градския транспорт. Проектът включва и доставка и монтаж на видеонаблюдение по спирките на трамвайното трасе.

Проектът за реконструкция на трамвая по бул.”Цар Борис III” е част от проект “Интегриран столичен градски транспорт-фаза II”, който се реализира с финансовата подкрепа на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014 – 2020, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие по административен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG16RFOP001-1.041-0001-С01/21.02.2018 г., изменен с № BG16RFOP001-1.041-0001-С03/21.02.2021 г., сключен между Министерство на регионалното развитие и благоустройството и Столична община.

Автобуси ще заместват временно трамваите по бул.”Цар Борис III”

От 10.04.2021 г. до 09.10.2021 г. се въвеждат временни промени в организацията на градския транспорт във връзка с реконструкцията на трамвайния път по бул.”Цар Борис III” от трамвайно ухо “Братя Бъкстон” до бул. “Христо Ботев”.

Забранява се влизането, престоят и паркирането на пътни превозни средства по централното и южното локално пътно платно и разделителните ивици на бул. “Македония” в участъка от пл. “Руски паметник” до бул. “Христо Ботев”.

Маршрутът на трамвайни линии №№ 4 и 5 се променя, както следва:

Трамвайна линия № 4 ще се движи по маршрут (в посока бул. “Никола Петков”): от кв. “Орландовци” по действащия маршрут до кръстовище ул. “Алабин” – бул. “Христо Ботев”, по бул. “Христо Ботев” и по маршрута на трамвайни линии №№ 8 и 10 през площад “Възраждане”, бул. “Александър Стамболийски”, по бул. “Константин Величков” и по маршрута на трамвайна линия № 11 по бул. “Възкресение”, бул. “Никола Мушанов” и бул. “Овча купел” до бул. “Цар Борис III” и по бул. “Цар Борис III” по маршрута до бул. “Никола Петков” двупосочно.

Трамвайна линия № 5 ще се движи по маршрут от кв. “Княжево” до трамвайно ухо “Бъкстон”. Разкрива се временна крайна и начална спирка в трамвайно ухо “Бъкстон”.

Разкрива се временна автобусна линия № 5-ТМ с маршрут от кв.”Овча купел” до площад “Възраждане” както следва:

– в посока площад “Възраждане”: от спирка с код 0876 “Кв. Овча купел” на бул. “Цар Борис III” за автобусна линия № 260 (крайна и начална) по бул. “Цар Борис III” и бул. “Ген. Тотлебен” до площад “Руски паметник”, по бул. “Ген. Скобелев”, по бул. “Александър Стамболийски” до южното (трамвайно платно) на площад “Възраждане”, където се разкрива крайна спирка за маршрута;

– в посока кв. “Овча купел”:  от начална спирка трамвайната с код 1269 “Площад Възраждане” за трамвайни линии №№ 8 и 10 по бул. “Христо Ботев”, по бул. “Македония”, площад “Руски паметник”, по бул. “Ген. Тотлебен”, бул. “Цар Борис III”, по бул. “Братя Бъкстон”, по ул. “Тодор Каблешков” и по бул. бул. “Цар Борис III” до началната спирка с код 0876 “Кв. Овча купел”.

Автобусите ще спират:

– на съществуващите автобусни спирки по маршрута и на трамвайната спирка с код 1269 “Площад Възраждане” за трамвайни линии №№ 8 и 10;

– На временни спирки в посока площад “Възраждане”

– с код 6094 “Ж.к. Бъкстон” на перона на трамвайната спирка в посока кв. Княжево;

– с код 6095 “Ул. Нишава” на перона на трамвайната спирка в посока кв. Княжево;

– с код 6096 “Ж.к. Хиподрума” на перона на трамвайната спирка в посока кв. “Княжево”;

– с код 6097 “Ж.к. Лагера” на перона на трамвайната спирка в посока кв. Княжево;

– с код 6098 “УМБАЛСМ Пирогов” на перона на трамвайната спирка в посока кв. Княжево;

– с код 6409 “Бул. Александър Стамболийски” на бул. “Александър Стамболийски” след десния завой от бул. “Ген. Скобелев”.

Закрива се платената зона за паркиране в обхвата на спирките:

– с код 6091 “Площад Възраждане”.

– с код 6092 “Площад Македония” в северното локално платно на бул. “Македония” след десния завой от бул. “Христо Ботев”.

– с код 6093 “Площад Руски паметник” в северното локално платно на бул. “Македония”.

– с код 6132 “УМБАЛСМ Пирогов” на бул. “Ген. Тотлебен”;

– с код 6134 “Ж.к. Лагера”;

– с код 6135 “Ж.к. Хиподрума”;

– с код 6136 “Ул. Нишава”.

В общият участък по бул. “Цар Борис III” автобусни линии № 63 и № 260 ще запазят интервалите си на движение и ще спират на всички трамвайни спирки, с което допълнително ще се обезпечи транспортното обслужване в спрения трамваен участък.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар