Интервю за работа пред света

Общество, ООН, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

2016-04-22_Sp.Iconomist_2Списание “Тайм” и китайската агенция “Синхуа” сочат Ирина Бокова като един от фаворитите за ООН

Сайтът на ООН нарече 3-дневните изслушвания на кандидатите за поста генерален секретар на организацията, които бяха предавани на живо по интернет, “интервюта за работа пред целия свят”. “Ню Йорк таймс” ги сравни с първичните избори за президент на САЩ, макар че няма резултати, както при американския вот във всеки щат. Постоянният представител на Русия в ООН Виталий Чуркин заяви дипломатично (как иначе?), че и деветимата кандидати му харесват. При това положение е малко трудно да се определят какви са впечатленията на посланиците от 193-те страни-членки на световната организация за всеки кандидат.

“Ню Йорк таймс” обобщава така представянето на кандидатите: “Никой от тях не посмя да засегне спецификата на израелско-палестинския конфликт. Всички обещаха нулева толерантност за сексуалното насилие, извършвано от миротворческите сили на ООН. Почти всички се произнесоха положително за бежанците, макар че някои от техните страни реагираха съвсем не топло към чужденците, които търсят убежище”. Вестникът обобщава някои основни теми в разговорите с кандидатите. Първо, много са говорили за равенството между половете, вероятно поради осезаемия натиск наследникът на Бан Ки-Мун начело на ООН най-после да бъде жена. Така например Антониу Гутериш, бивш португалски премиер, обеща да състави план за баланс между половете 50:50 в организацията като цяло. Бившият сръбски външен министър Вук Йеремич обаче се е издънил, защото е заявил, че ще избере жена за свой заместник генерален секретар – “може би жена с по-голям опит от мен“ – което пък накара някои да се чудят защо тя трябва да е негов заместник, а не обратното”. Второ, всички кандидати са били притиснати да кажат как ще направят организацията по-ефективна. Британският посланик Матю Райкрофт е попитал българката Ирина Бокова кои структури на ООН би премахнала, за да я направи по-ефективна, но тя не е отговорила. Според председателя на “Интернет общество” Вени Марковски, който е бил на изслушванията, тя обаче е отговорила убедително на всички въпроси и се е представила чудесно. Бившият премиер на Нова Зеландия и настоящ шеф на Програмата за развитие на ООН Хелън Кларк бе запитана на какъв принцип ще назначава хора на висши постове в секретариата. “Въпросът е деликатен, смята вестникът, защото някои от петте постоянни членки на Съвета за сигурност са монополизирали едни от най-влиятелните постове: шефът на хуманитарната помощ например от години е британец. “Можете да разчитате на мен да гарантирам честно представителство”, отговори Кларк, като не се обвърза на практика с нищо. Австралийските медии отбелязват, че когато австралийската делегация е била подканена да зададе въпрос на Кларк, е настъпило неудобно мълчание и въпрос не е постъпил. Затова пък представител на Сейнт Винсент и Гренадин намекна, че тя може да бъде разглеждана като “кандидат на номенклатурата” за шефския пост в ООН. Хелън Кларк обаче яростно се защити: “Никога не съм била кандидат на номенклатурата за каквото и да било. Идвам отвън, имам селски произход и съм пробила като жена в един мъжки свят, каквато е политиката в моята страна, за да стана първата избрана за премиер жена.”

Списание “Таим” и китайската информационна агенция “Синхуа” цитират Бокова като един от фаворитите за поста. Списанието припомня, че тя е първата жена, избрана за генерален директор на ЮНЕСКО и говори 4 от 6-те официални езика в ООН – английски, френски, руски и испански. За Хелън Кларк, също предварително смятана за фаворит, “Таим” пише само, че “е добре подготвена да се справи с натиска върху нея като шеф на световната организация”. Антониу Гутериш пък е представен като “силен претендент” поради работата му до миналата година начело на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Китайската държавна информационна агенция “Синхуа”, която изразява официалното становище на страната, представя Ирина Бокова като “силен претендент сред четирите жени”, влезли в надпреварата досега. А при отразяването на тридневните изслушвания агенцията е поместила снимка само на Ирина Бокова. И така, от досегашните официално номинирани от правителствата им кандидати цитираните медии определят само трима като фаворити или силни претенденти – Бокова, Кларк и Гутериш, който обаче е мъж, а САЩ, както и Русия, публично обявиха, че биха приветствали избора на жена за нов генерален секретар. Хелън Кларк е с достатъчно опит за поста, но пък е от регион Западна Европа, излъчил няколко генерални секретари, докато Източна Европа досега не е била представена. За издигането на кандидатури няма краен срок, но това трябва да стане най-късно през юли, а през септември при откриването на новата сесия на Общото събрание на ООН решението трябва да бъде взето от петте постоянни членки на Съвета за сигурност – САЩ, Русия, Китай, Великобритания и Франция, които да предложат един или повече кандидати за гласуване от Общото събрание. Ако е само един, смелият ход за пръв път да се изслушват публично кандидатите няма да има голям смисъл, защото отново петте велики сили ще имат тежката дума. Ако обаче са двама, тогава финалният вот може и да заприлича на американските президентски избори на 8 ноември, както писа “Ню Йорк таймс”.

Източник: сп. Икономист

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар