Списание Nature: Новината за свръхпроводника не се потвърди

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тази година дойде грандиозно съобщение: изследователи казаха, че са създали свръхпроводим материал, който работи при стайна температура – Свещеният Граал на съвременната физика с потенциално революционни приложения.

Списание Nature – може би най-престижният научен журнал в света – оттегли статията на учените, претендиращи за откритието. В техният материал се твърди за създаването на свръхпроводник със стайна температура.Това се случва няколко месеца след като авторите на статията поискаха собствената им статия да бъде оттеглена.


Първоначално проучването беше посрещнато с вълнение – както и подозрение – когато беше публикувано през март тази година.

Ако беше проверено, откритието може да е довело до създаването на специализирани електрически системи, които биха могли да работят ефективно с нулево съпротивление.

В новата бележка за оттегляне Nature пише, че тези осем автора “са изразили мнението … че публикуваната статия не отразява точно произхода на изследваните материали, предприетите експериментални измервания и приложените протоколи за обработка на данни“.

Тези осем автори “заключават, че тези проблеми подкопават целостта на публикуваната статия“, пише Nature.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар