Спомен за Лъчезар Филипов – професорът, който вече пътува във вселената

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

В технологичния и наситен с тежки глобални нерешени проблеми 21 век ни напусна много добър и обичан човек, известен учен, изпълнен винаги с оптимизъм и запомнящи се фантастични прогнози – професор Лъчезар Филипов. Това споделя в кратък материал за професора адвокат Цветан Цветанов.

Почина астрофизикът проф. Лъчезар Филипов

Още снимки вижте тук >>>

„Проф. Филипов бе може би единственият у нас експерт, който се занимаваше с научни изследвания на тема извънземни цивилизации. Искрен приятел и на нашата фондация „Европейски екологичен фестивал“. Незабравим с високо професионалното си участие в нейните инициативи. Фондацията ни провежда вече над 15 години единствения в страната международен екологичен фестивален форум за документални филми, телевизионни програми, посветени на екологията, както и обучителни модули с участието на стотици деца от училищата в община Кърджали. И това става с партньорството на БЧК, МВР-Гражданска защита на населението,НПО, медии и други академични и образователни институции“, допълва адвокат Цветанов.


Снимка: Архив на фондация „Европейски екологичен фестивал“

Той припомня, че вече над 10 години стотици деца и ученици се обучават в усвояването и прилагането на практически мерки за защита при природни бедствия и аварии, оказване на първа медицинска помощ, защита от кибератаки и терористични нападения на масово посещаеми обществени сгради и места в училища,търговски и транспортни центрове.

„В ежегодните ни фестивални изяви за възпитаване на любов към природата и опазването на околната среда и запознаване с последиците от климатичните промени ни партнираше през всичките тези години професор Лъчезар Филипов. С неговите незабравими образователни презентации и практически обучителни умения как да се използват от космоса сателитните технологии в полза на живота на хората и нашата страна, той запленяваше детската, ученическата и младежката аудитория. Ето и един кратък фоторазказ (снимки от архива на фондацията) със запечатани моменти от авторитетното му, безкористно и светло присъствие на екологичния фестивал в Кърджали. Поклон, уважение и благодарности професор Филипов!“, завършва юристът.

Професор Лъчезар Филипов издъхна след сърдечен удар на 20 декември 2021 година.

Материалът е предоставен от адвокат Цветан Цветанов и Невена Праматарова, основател и дългогодишен управител на фондацията и целия екип.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар