Справедлив и успешен Зелен преход – новата национална цел пред България

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Климатът се променя. Най-горещият август на планетата. Най-влажните 12 месеца в САЩ. Счупени температурни рекорди в Европа – във Франция термометърът скочи на 45.9°С. Градушки и пожари в България.

И всичко това близо до нашите домове. Спешно е, важно е, неоспоримо е, че трябва да направим нещо. Консенсусът какво и как да направим между континентите, страните и регионите, между хората на Земята, ще е най-трудната задача пред това поколение. А и пред тези, които идват. Но и единственият език, на който можем да говорим с тях. Време е да започнем този важен обществен разговор сега, за да бъде Зеленият преход честен, разбираем и справедлив.

Стартираме дебата „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ на 15 октомври 2021 г. от 9.00 до 14.30 часа в София. Регистрирайте се и задайте своя въпрос към еврокомисарите Франс Тимерманс и Мария Габриел, както и към представители на българските институции, бизнеса и неправителствения сектор. Нека решим заедно как ще изглежда България след 20 години.

В зората на съществуването си, човекът схваща природата като свой господар. С уседналия начин на живот, хората започват да променят природните условия за собствено удобство. По-късно, вследствие на индустриалната революция, човекът решава да стане господар на природата – да я подчини изцяло на своите щения. Гибелните резултати от това възгордяване виждаме днес. Най-потърпевши са, както винаги, най-бедните и уязвимите. Унищожаването на природната среда унищожава и човешки съдби.

Изправени пред криза, хората реагират по два начина: с боязливост или с кураж. Боязливостта води до нерешителност и затъване в кризата. Куражът, напротив, успява да види в кризата възможност да се постигне нещо ново, решително, до вчера немислимо.

След като години наред обединена Европа бе разлюлявана от цяла върволица от кризи – финансова, дългова, мигрантска, пандемична, климатична – днес тя ги пресреща с кураж. „Зелената сделка“ е онова решително действие, което превръща трупащите се една върху друга кризи във възможност за влизането в нов, по-подреден и човечен свят. Тя отваря историческа възможност за преодоляването на скандалните социални и икономически неравенства, отнели куража на едно цяло поколение. В същото време Зелената сделка поставя огромни предизвикателства и нужда от преструктуриране на цели икономически отрасли, което поставя на фокус проблема за справедливостта на Зеления преход.

Става дума за рестартиране на начина на живот на всички ни; и всички трябва да бъдат чути. Но у нас този разговор не започва.

Информацията по темата е ограничена и фрагментирана. Бизнесът и неправителственият сектор вече започнаха да търсят свои решения, да разработват иновации в други страни, да търсят алтернативно финансиране, да подготвят законодателство.

Говорим, че ни е нужна нова национална цел. Че след влизането ни в ЕС, нямаме хоризонт за ново национално усилие. Ето достойна цел – Зеленият преход да е успешен и справедлив за България.

Нека изберем – да бъдем потърпевши от чужди решения, или да водим обществена дискусия, да даваме идеи, да разработваме технологии и иновации, да подпомагаме стартъпи, да ангажираме младите хора на България. Ние от Dir.bg и 3e-news.net избираме второто. Заедно с нашите партньори. А щом четете този текст, значи Вашето място е в тази съобщност – на модерните, търсещите, питащите, мечтаещи в зелено хора. Добре дошли!

И още нещо – подозираме, че децата Ви вече са тук. 


Снимка: Greentransition.bg

Първото издание на събитието „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България“ ще се проведе хибридно на 15 октомври в Интер Експо Център и на: https://greentransition.bg

То има за цел да събере европейски лидери, ключови фигури от българската политика и бизнес, синдикати, водещи експерти, неправителствени организации и медии на откровен разговор за решенията, възможностите и предизвикателствата, които Зеленият преход ще постави пред икономиката и гражданите на България. Време е да започнем този важен обществен разговор, за да бъде Зеленият преход справедлив, разбираем и успешен за страната ни.

Партньори на събитието са Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК), Индустриален клъстер „Средногорие“, Институт за енергиен мениджмънт, Център за устойчиви финанси и енергетика, Пан Европа България, Атлантически клуб, Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Американска търговска камара в България (AmCham), Българска асоциация по рециклиране, Браншова асоциация „Полимери“.

Събитието се реализира с подкрепата на „Филип Морис Интернешънъл“, „Аурубис България“, VISA, „УниКредит Булбанк“, Dundee Precious Metals, „Холсим“, AES България, „ПроКредит Банк“, „Контракс“, ЧЕЗ.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар