Справка сочи: Апелативните спецсъдии бавят някои от делата си с години

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Близо 2 години са били нужни на апелативните спецсъдии, за да решат делото срещу бившия шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Янчо Янчев. На 19 ноември 2019 г. процесът е обявен за изяснен, т.е. от тогава започват да текат двата месеца, в които се очаква магистратите да обявят решението си. Решението обаче излиза едва на 3 септември тази година, при това след като 2 седмици по-рано в. “Сега” пита апелативния спецсъд каква е причина за забавянето. Докладчик по това дело е Красимира Костова.

От съда казват, че забавянето на обявяването се дължи на отсъствие на член на съдебния състав, който е бил в дълъг болничен. Без подписа на тримата съдии от състава, актът с решението няма как да бъде обявен. А изготвянето му се забавило заради голямата сложност на делото, което е 112 тома. Освен това, след като е обявено за решаване, на докладчика му са разпределени няколко обемни дела с фактическа и правна сложност, обяснява спецсъдът. От отговорите не става ясно кога е било готово решението и колко време само е чакало подпис. То още не е и видимо в електронното деловодство на съда и затова не е ясно какво са решили апелативните спецсъдии.

а първа инстанция Специализираният наказателен съд наложи наказание от 1 година лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок на бившия изпълнителен директор на ИАРА Янчо Янев за длъжностно престъпление. Той е признат за виновен, че е издал заповед, с която включил в разпределението на допълнителната квота за улов на калкан за 2014 г. риболовен кораб, собственост на “Капитан Зет” ЕООД, без да са налице законови предпоставки за това (например наличие на GPS оборудване на плавателния съд). По същото дело служител на ИАРА в Бургас е осъден да плати глоба за това, че съставил 4 документа от името на управителя на “Капитан Зет” ЕООД.

Повече от година не е обявено решение и по делото срещу бившия кмет на Батак Петър Паунов, който бе оправдан на първа инстанция заради сделка с държавна земя. Делото му обявено за решено на 27 януари 2020 г. Актът на апелативните магистрати идва едва през април т.г. и все още не е качен на сайта му. Причината за забавянето е, че делото е много сложно, обясниха от спецсъда. Докладчик по този казус е Венелин Иванов.

Апелативните спецсъдии са най-слабо натоварените магистрати на апелативно ниво. Този извод за пореден път беше направен и в анализа на Министерството на правосъдието за спецправосъдието. През десетте години от създаването на тези структури всеки магистрат в тях се е произнасял средно по три дела от общ характер годишно. В останалите апелативни съдилища магистратите се произнасят по между 11 и 25 процеса на година.

Парламентарната правна комисия не разгледа и вчера законопроекта на “Демократична България” за закриване на спецсъдилищата. Комисията се събра в една от почивките, но в крайна сметка председателят ѝ разпусна заседанието и го насрочи за 10 ч. днес. Освен първо четене на промените в Закона за съдебната власт, комисията трябва да разгледа на второ четене и прехвърлянето на Бюрото по защита от ръководството на главния прокурор Иван Гешев към Министерството на правосъдието.
По време на заседанието късно снощи Хамид Хамид (ДПС) нарече председателя на комисията Андрей Михайлов “абсолютен престъпник” за това, че заседанието е свикано изневиделица в една от почивките на парламентарното заседание. Той също така възнегодува, че не са поканени правосъдният министър и главният прокурор.

“ГЕРБ, ДПС и ИТН в пълен синхрон, с процедурни хватки, провалиха заседанието на правна комисия, за да не се гласува закриването на спецсъдилищата. Председателят на правната комисия от ИТН свика заседанието, а самият председател на парламента, също от ИТН, заяви пред комисията, че заседанието трябва да се прекрати. Така ГЕРБ, ИТН и ДПС заедно прекратиха заседанието преди да се гласува дори един текст от законите за Бюрото за защита и за закриване на спецсъдилищата”, коментира във Фейсбук Мая Манолова (ИБГНИ).

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар