„Спри, защото е вредно“ не намалява пушачите

„Спри, защото е вредно“ не намалява пушачите

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Превъзпитаването на пушачите не може да се случи с поскъпване на цигарите или с предупреждения, че нанасят вреда на здравето. Проблемът не може да бъде решен с подобен подход, въпреки че това са най-разпространените тактики за борба с тютюнопушенето, категорични са психолози, които изследват рисковото поведение на хората. Според статистиката, въпреки тези мерки и разбирането, че вредният навик носи висок риск за здравето, броят на пушачите не намалява, а цигарите продължават да взимат 8 млн. жертви в световен мащаб всяка година, припомнят експерти в днешния Световен ден без тютюнопушене.

Наказателните данъци, с които се повишава цената на продукти, като цигари, алкохол и нездравословна храна, не са ефективен инструмент хората да бъдат отказани да ги консумират, категорични бяха учени и експерти по време на форум за здравна икономика и политика, организиран този месец от лондонския университет Брунел и Оксфордския университет.

Обществото е все по-болно заради високорисковото си поведение и високия процент хора, които пушат, пият прекомерно и страдат от затлъстяване заради консумация на прекалено много захар, мазнини, сол и то на фона на заседнал начин на живот. Според специалистите това поведение все повече натоварва здравните системи, генерира повече разходи и се отразява зле на пазара на труда.

Статистиката във Великобритания показва, че пушенето е най-скъпата щета върху общественото здравеопазване. Разходите поради болести, свързани с тютюнопушенето са с близо 1/3 повече отколкото при диагнози, свързани със затлъстяване или увреждания, причинени от въоръжени конфликти, войни и тероризъм. Пушенето предизвиква и два пъти по-скъпи щети от алкохолизма и близо три пъти по-скъпи разходи, отколкото употребата на дрога, показва още медицинската статистика.

Най-бедните 20% от британците плащат близо 1300 пауда годишно във вид на акциз за алкохол и цигари, или т.нар. назаказателни данъци. Типичният пушач сред най-бедните харчи между 18 и 22% от приходите си за цигари.

Всички знаем за риска, но това все още не ни пречи да изпием една бира с приятели в кръчмата. Ние сме социални и това не работи“, казва д-р Джоан Мадия от департамента по социалогия в Оксфорд.

Проучване в Южна Корея пък установява, че 73 400 случая на незаразни болести могат да бъдат предотвратени всяка година, ако южнокорейците преминат към по-здравословен начин на живот:12 %, ако се хранят правилно, 57%, ако намалят съдържанието на алкохол, а 31 % от случаите на незаразни болести биха могли да бъдат предотвратени, ако пушачите преминат към по-малко вредни алтернативи.

Рационалната препоръка: По-ниски данъци за бездимните алтернативи


Снимка: iStock by Getty Images

Вместо забрани и наказателни данъци, учените предлагат да се приложи по-иновативна стратегия, по-близка до потребителската действителност, например, стимулиране на прехода от високорискови продукти към продукти с намален риск. Рисковото поведение може да се промени с информация за вредата и финансов стимул вредните навици да бъдат заменени с алтернативи с намалена вреда в различните аспекти, категорични са експертите.

Изследванията на експерта по здравна икономика от Университета във Верона проф. Катя Никодемо разкриват, че е необходимо преосмисляне на данъчните политики, според което продуктите да се облагат по различен начин, пропорционален на риска или изобщо да не се облагат.

“Цигарите и електронните цигари не са едни и същитрябва да имаме пропорционално на риска данъчно облагане, за да накараме хората да се откажат от много високорисковите и да преминат към много нискорискови продукти поради рационалната причина – финансов стимул за самите тях”, казва проф. Никодемо.

Тази позиция е подкрепена от признаването от страна на правителството във Великобритания на различните рискове, свързани с никотиновите продукти, като цигарите представляват най-висок риск, а алтернативите – като електронните цигари, устройства с нагряване на тютюн (като IQOS) и оралните никотинови продукти, са значително по-безопасни. Модифицираният риск на IQOS беше потвърден и от най-строгият регулатор в света – Американската агенция за контрол на храните и лекарствата FDA преди 4 години.

Колкото по-голяма е разликата в данъчното облагане на традиционните цигари и по-малко вредните алтернативи, толкова по-силен е финансовият стимул за пушачите да преминат към по-безопасни варианти. По този начин се засилват краткосрочните и дългосрочните перспективи за здравето, казва още проф. Никодемо.

“Алтернативите с намален риск могат да спестят много здравни разходи на държавите, защото ефектът им в дългосрочен план е намаляване на болестите, свързани с тютюнопушенето. Вече знаем, че проблемът е в горенето на тютюна в цигарите, а не в никотина”, каза и проф. Давид Москоне от Университета Брунел.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар