Спутник V пази от Омикрон, ефективността й срещу тежко протичане е 80%

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Руската ваксина Спутник V е ефективна против Омикрон и защитава от тежко протичане на болестта, а доза от от Спутник Лайт, поставена половин година по-късно, повишава защитата и за тези, които са ваксинирани първоначално с други ваксини. Това съобщиха нейните създатели от „Гамалея“, цитирани от ТАСС.

Според резултатите от изследванията на „Гамалея“, при заразяване с Омикрон, Спутник V предотвратява хоспитализацията, а нивото на защита достига до 80%. Според създателя на ваксината Александър Гинцбург след реваксинацията с ваксината човек би бил защитен също толкова добре, както и срещу доминиращия в момента щам Делта.

Реваксинацията се препоръчва 6 месеца след първите две дози, но здравните власти в Русия заговориха дали не трябва този период да се скъси предвид агресивното настъпление на новия вариант.

По-рано руският президент Владимир Путин Путин изрази готовността на Русия да предостави на други държави, включително европейските, „Спутник Лайт“ като бустерна доза срещу Омикрон. „Ние имаме достатъчно произведени количества, които можем да поделим с другите страни“, каза Путин.

До момента Омикрон е засечен в 80 държави, в това число и Русия, където са регистрирани 25 случая.

Преди съобщението на „Гамалея“, че тяхната ваксина е ефективна срещу Омикрон, това заявиха и от „Пфайзер“, които бяха категорични, че три дози от тяхната ваксина също защитава от новия щам.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар