Сп. “Нувел обсерватьор”: Българката е идеалният кандидат

#BokovaForUN, България, Главните новини, Европа, ООН, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

2016-07-13_IB_TV_debateФренските медии в четвъртък (21.07.2016 г.) дадоха силна подкрепа на Ирина Бокова в деня преди първото гласуване в Съвета за сигурност на ООН. Представяйки кандидатите, сп. “Нувел обсерватьор” определи българката като идеалният кандидат.

В. “Фигаро” пък посочи в статия за предстоящия вот под заглавие “ООН: жена може да наследи Бан Ки Мун”, че Бокова е “големият фаворит за поста”. Влиятелното френско издание пише, че генералният директор на ЮНЕСКО може да се опре на своя голям опит и на международния си авторитет. Според ежедневника обаче за нея ще бъде най-трудно да се пребори с новозеландката Хелън Кларк, която ръководи програмата за развитието на ООН, по силата на което е най-високопоставената жена в йерархията на организацията, с външната министърка на Аржентина Сусана Малкора, която до 2012 г. бе шеф на кабинета на сегашния генсек на ООН Бан Ки Мун и с единствения мъж в тази водеща група – португалецът Антонио Гутериш. Той пък в миналото беше върховен представител на ООН за бежанците.

Два дни преди първия вот в Съвета за сигурност френският дипломат и писател Даниел Рондо написа във в. “Хъфингтън пост”: “ООН има нужда от Ирина Бокова”. Там Рондо посочва: “Водена от силни убеждения, тя е белязана от дипломацията на ООН чрез решимостта си да доведе до триумф диалога, толеранстността и междукултурното сътрудничество. Решителна, Бокова изтласка ЮНЕСКО на терена на превенцията и борбата с екстремизма, тероризма, расизма и антисемитизма”, пише Рондо и добавя: “Ирина е смела в смисъла, дефиниран от Жан Жорес, т.е. да се търси и казва истината. Това, че тя често заема позиция срещу злоупотребите с човешките права и в полза на толерантността, са блестящото доказателство.”

Източник: 24 часа

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар