Сп. “Тайм” отбеляза положителните стъпки на трансформиращия се ТЕЦ “Бобов дол”

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Авторитетното списание Time (“Тайм”) отдели място в майския си брой, посветено на Топлоелектрическата компания “Бобов дол”, като отбелязва положителните стъпки на трансформиращата се ТЕЦ. 

В статия, озаглавена “България – Бъдеще на фокус”, изданието отбелязва, че “въглищата отдавна заемат централно място в енергийна сигурност и са опора на българската икономика”.

Дори и без да се отчитат предизвикателствата от COVID пандемията, ТЕЦ “Бобов дол” си поставя задача да се справи. С приблизително 850 служители, централата отговаря за производството на около 4% от енергията на България, се посочва в статията, като е цитиран и изпълнителният директор инж. Любомир Спасов. Отбелязва се, че той е решен да бъде част от радикалната трансформация на българската енергетика: 

“Ние даваме пример на другите топлоелектрически централи, които сега ни следват. Нашият парк за слънчева енергия е първият в страната, изграден от ТЕЦ. Ние бяхме първите, които въведоха биогориво, заменяйки въглищата…”

Авторитетното списание отбелязва и че “за характера на инж. Любомир Спасов говори много това, че той видя това като възможност, а не като заплаха”. 

“За мен е голямо удоволствие да знам, че ще бъда човекът, който преобразява ТЕЦ “Бобов дол” в нов вид мощност от следващо поколение, отговарящо на екологичните изисквания… В рамките на следващите пет до десет години ще бъдем такива, произвеждайки цялата си енергия от устойчиви източници, като биогорива и слънчева енергия. ТЕЦ “Бобов дол” също работи в партньорство с General Еelectric (“Дженерал Илектрик”) за доставка и монтаж на два броя газови турбини, работещи с водород – още една първа стъпка за българската въгледобивна промишленост”, дава заявка още инж. Спасов. 

На друг фронт той има мисия да се увери, че по време на този преход централата отговаря на строгите изисквания на законодателството на страната за опазване на околната среда, подчертава Time. “Вече гледаме много по-различно от преди”, казва още изпълнителният директор пред изданието. 

В статията се казва и че с магистърска степен по икономика и химическо инженерство, инж. Любомир Спасов разбира напълно значението, ако ТЕЦ “Бобов дол” може да привлече чужди инвеститори, от които се нуждае, за да реализира пълния си потенциал след въглищата.

И отново го цитира: “Проучваме възможностите за развитие на индустриален парк на наша земя, където наематели ще имат достъп до добри източници на енергия и вода и страхотни пътни и железопътни връзки. Като променим това, което предлагаме, ние също променяме нашата марка и демонстрираме, че се движим в нова посока. Вече имаме много положителни сигнали от партньори, които очакваме скоро да дойдат тук, за да създадат своите производствени съоръжения.

“Оказаната чест на ТЕЦ “Бобов дол” да бъде представено в най-тиражното и едно от най-влиятелните списания в света – TIME, е от една страна потвърждение, че пътят, по който сме поели, трансформирайки се, е правилен, а от друга – задължаващо да доведем нещата до край, какъвто ангажимент сме поели и към хората в региона”, коментира инж. Любомир Спасов предоставената възможност. 

Целия материал може да бъде прочетен в майския брой на списание Time, където намират място и актуални позиции на съседните Гърция и Сърбия по темата. 


Time

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар