Срам! ГЕРБ министъра на културата закрива книжарници. Не били нужни…

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Срам! Министърът на културата Боил Банов закри най-известната и знакова софийска книжарница, алармира сдружение “Словеса”.

Да обявиш кръстоносен поход срешу книгите и да посегнеш на утвърдено духовно средище с 20-годишна история в навечерието на Деня на будителите е непростимо, това скандално министерско решение говори за сериозни управленски дефицити в сферата на културата, категорични са в сдружение „Словеса”.

Вместо да инициира и да развива политики и добри практики за насърчаване на четенето, и то най-вече сред младите хора, министърът на културата Боил Банов само преди броени дни без каквото и да е обществено обсъждане разпореди да бъде закрита прочутата книжарница на столичния бул. „Ал. Стамболийски” №17 – една от най-любимите и най-посещавани от жителите и многобройните гости на София, превърнала се в храм на книгата, алармират от сдружение „Словеса”. На мястото на емблематичната книжарница „Хеликон Стамболийски”, която за изминалите 20 години с неповторимата си атмосфера се утвърди като истинско културно средище и едно от малкото съхранили се като по чудо островчета на духовността, министър Банов смятал да настани с всички възможни екстри чиновниците от подопечния му Национален институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), заради безхаберието и неефективната работа на които архитектурното ни наследство в градовете ни през последните няколко десетилетия се руши и буквално чезне пред очите ни, посочват от гражданското сдружение.

Настояваме министър Боил Банов незабавно да преразгледа и отмени решението си за прогонването и затварянето на легендарната софийска книжарница с дългогодишни традиции и авторитет, намираща се на партерния етаж в сградата на Министерство на културата на бул. „Ал. Стамболийски” №17, защото то е повече от абсурдно и противоречи на обществения интерес, а освен това е и жестока обида за всички четящи хора у нас, още повече, че този срамен управленски акт се случва в самото навечерие на светлия празник на будителите, изтъкват от сдружение „Словеса”, като същевременно очакват бърза реакция по скандалния случай и от страна на Съюза на българските писатели, както и от Асоциация „Българска книга”.

Вместо да затваря знакови книжарници с голяма и вярна читателска аудитория, вдъхновена от любовта към книгите и четенето, министър Боил Банов би следвало да насочи усилията си към намаляване на ДДС-то върху книгите и у нас, каквато успешна практика вече от години има в 26 от държавите-членки на ЕС, препоръчват от сдружение „Словеса”.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар