Коалиционният съвет приключи след двучасов дебат за оръжия за Украйна, но без изявления

Среднощен коалиционен съвет: Сред темите бюджет и РСМ

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Управляващите се събраха на Коалиционен съвет тази вечер. Основните теми – актуализацията на бюджета и Плана за възстановяване и устойчивост. Резултатите от съвета ще излязат най-вероятно утре.

Това което се знае до момента е, че са обсъждани няколко теми, включително и позицията за Северна Македония, поне по думите на Владислав Панев от „Демократична България“ на влизане.Също така ще бъдат водени разговори и за новата дерогация, която България получи по отношение на вноса на петрола.


От „Демократична България“ и ИТН не очакват да има спорове поне по отношение на промените в държавния бюджет, свързани с увеличаването на пенсиите и антикризисните мерки.

Доколкото разбрахме, днешната среща ще е на тема Планът за възстановяване и устойчивост, тъй като, за да тръгнат средствата от Европейския съюз, разбрахме, че Народното събрание до края на годината трябва да реализира редица законопроекти като юридическа гаранция за тези средства. Така че може би тази вечер разговорът ще е по-скоро експертен, заяви Станислав Балабанов, ИТН.

Следващата седмица трябва да бъде внесен в парламента актуализираният бюджет, това е работа на Министерския съвет, надявам се да успеят доколкото антикризисните мерки са съгласувани между коалиционните партньори още преди няколко седмици, ние ги обявихме така че не виждам проблем в това, заяви Владислав Панев, ДБ.

Преди ден на извънредно заседение правителството реши да предложи ве увеличения на пенсиите тази година – от 1 юли и от 1 октомври.

От 1 юли пенсиите да се актуализират с 10%, като в сумата им ще влезе и досегашната добавка заради коронавируса, която е в размер на 60 лв. Така минималната пенсия ще стане 467 лв. Максималната пенсия, която сега е 1500 лв., ще се вдигне на две стъпки – от 1500 лв. на 2000 лв. от 1 юли и от 2000 лв. на 3400 лв. от 1 октомври. Така броят на пенсиите, които са ограничени от въведения „таван“, ще намалеят от 33 200 на едва около 1000.

Като антикризисна мярка управляващите предлагат ДДС на хляба да стане 0%, а за шофьорите да има компенсация от 25 ст. на литър гориво.

От „Има такъв народ“ имат свое предложение за техническа актуализация в бюджета, която е свързана с увеличаване на възнагражденията във висшите училища. Текстовете са в седмичната програма на депутатите.

На въпрос дали така е логично да постъпват коалиционните партньори, след като през юни със сигурност от правителството ще бъдат внесени нови текстове в бюджета, Балабанов отговори, че промяната е обсъдена с партньорите и е одобрена от ресорния министър.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар