Сред документите в имението на Тръмп е имало материали на разузнаването – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Правосъдното министерство на САЩ заяви, че е предприело разследване срещу бившия американски президент Доналд Тръмп за изнасяне на документи на Белия дом, защото е смятало, че той незаконно е запазил материали, включително някои отнасящи се до разузнаването, които са сред най-строго пазените тайни на държавата, предаде Ройтерс.

Силно редактираната клетвена декларация за държавните документи в имението на Тръмп „Мар-а-Лаго“ във Флорида, публикувана вчера, включваше нови подробности, но не съдържаше някакви големи разкрития.Тя обаче може да помогне да се обясни защо министерството е поискало съдебно разрешение за претърсването на имението на 8 август.


Тръмп, който намеква, че може отново да се кандидатира за президент, определя обиска като политически мотивиран.

Действията на ФБР бяха част от федерално разследване дали Тръмп незаконно е изнесъл документи, когато е напуснал президентския пост през януари 2021 г., и дали се е опитал да възпрепятства държавното следствие.

Според клетвената декларация агент на ФБР, чиято самоличност не се посочва, е казал, че бюрото е прегледало и идентифицирало 184 документа, обозначени като класифицирани материали, съдържащи информация за националната отбрана, след като през януари Тръмп е върнал 15 кутии с държавни документи на Националния архив на САЩ.

Агентът, изготвил декларацията, е казал, че след като е прегледало първоначалната партида документи, ФБР е сметнало, че съществува вероятна причина да се предполага, че в „Мар-а-Лаго“ има още документи.

Попитан от репортери дали е уместно един президент да носи класифицирани материали в дома си, президентът Джо Байдън заяви вчера, че зависи.

„Зависи от документите и зависи от това колко сигурно“ е мястото, каза той. Байдън добави, че има „напълно сигурно“ място в дома си и че в петък си носи вкъщи копие от ежедневната разузнавателна сводка. Според него обаче тези материали би следвало после да бъдат върнати на армията.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар