Срутване на 40 метра бетон в тунел „Ечемишка“ отложило отпушването на магистралата

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

40 метра бетон са се срутили при ремонта на тунел „Ечемишка“ на автомагистрала „Хемус“ през декември, съобщи Bulgaria ON AIR, позовавайки се на свои източници. Това е и причината тунелът да не бъде пуснат в експлоатация в края на 2021 година. Така движението по едно от най-натоварените трасета в страната ще остане затруднено още 4 месеца.

В началото на декември са рухнали десетки метри от тавана на затворената заради ремонт лява тръба на тунел „Ечемишка“. Според влезли в тръбата месец по-късно журналисти на телевизията се вижда, че проблемът е в продължение на десетки метри. Това си личи от останалия бетон и желязо по стените, а на земята има тонове арматура.

Вече няколко месеца цялото движение по „Хемус“ в района се извършва двупосочно само през завършената тръба на тунел „Ечемишка“ в посока Варна. Задръстванията са километрични.

Ремонтът на лявата тръба започна на 27 май, а крайният срок е септември 2021 г., става ясно от сайта на държавното дружество „Автомагистрали“. През октомври от АПИ заявяват пред „Капитал“, че крайният срок е удължен до края на 2021 г. Заради Ковид пандемията и забавени доставки.

Към днешна дата в тунела освен облицовка липсват и канавки, осветление и асфалт. А от МРРБ заявиха, че на 2 декември между 19:30 и 20 ч. 40 метра от положения бетон, заедно с хидроизолацията и армировъчната стомана са се свлекли.

Свлеченият участък представлява защитна облицовка, трети пласт на новоположената хидроизолация. Това не е конструктивен елемент, не компрометира тунела и няма да забави изпълнението на дейностите в него. А заради свличането срокът отново е удължен – този път до 29 април 2022 г. Към момента се очаква от „Автомагистрали“ ЕАД да завършат проекта в посочения срок.

Според инж. Владимир Жиянски подобни инциденти не са изолиран случай по време на строителни работи. „Основният проблем беше с геологията. Технологията им е добра, дясната тръба се направи, има някои дребни неща, но всичко е идеално“, коментира строителният инженер.

Участници в изграждането на тунела през 70-те години на миналия век заявиха, че в тръбите към София е положена хидроизолация и там течовете са малко вероятни. А до ремонтите се стигна, след като през 2017 година в същата тръба лампа се откъсна и уби жена.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар