Стабилност по ГЕРБ: Цели села у нас живеят с пари на роднини, изпратени от чужбина

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Справката на БНБ показва, че най-много средства идват от Германия.

Над 920 милиона евро са насочени към България от емигранти, които работят зад граница за първите 9 месеца на годината. Много домакинства у нас разчитат на близки зад граница и за осигуряването на пари и за Коледа и Нова година, предаде bTV.

Справката на БНБ показва, че най-много средства идват от Германия – почти 190 милиона евро. Следват парите от САЩ и Испания.
Оказва се че за деветмесечието парите от емигрантите надскачат значително преките чуждестранни инвестиции
Парите от българи, които работят зад граница и изпращат пари у нас, нарастват за изминалите години – от 880 милиона през 2017-а до 922 милиона тази година.
У нас има цели села и квартали, чиито жители разчитат на свои близки, работещи зад граница.
Снимка: btvnovinite.bg
Синът на семейство Жекови от години живее в Германия и изпраща пари. Там е и семейството му. Марианка и Георги са пенсионери с месечен доход от общо 500 лева. Казват, че без парите от сина трудно ще оцелеят.
От чисто икономическа гледна точка няма голямо значение откъде идват парите – дали от тук, или от чужбина. Важното е, че влизат в икономиката като потребление, а това потребление стимулира бъдещи инвестиции, смятат икономистите.
Голяма част от чуждите инвестиции не са и съвсем инвестиции. Това са заеми, отпуснати от компаниите майки на българските им дружества, които ще трябва да се връщат. Разликата между емигриращите зад граница българи и тези, които се връщат се свива. Въпреки това онези, които напускат, все още са повече.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар