Ставаме член на европейски консорциум с най-модерната лазерна инфраструктура в света

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Очаква се до края на тази година България да стане пълноправен член на европейския консорциум ELI ERIC – научна инфраструктура за лазерна физика. Обединението е признато от специалистите за най-голямата и най-модерната лазерна инфраструктура в света, съобщават на сайта си от Министерството на образованието и науката (МОН).

Днес заместник-министърът на образованието и науката акад. Николай Витанов откри официална работна среща, посветена на възможностите и предизвикателствата на страната ни в рамките на научното споразумение.

За успешното присъединяване на България в обединението беше изготвено споразумение на национално ниво между водещи организации и университети по лазерна физика. В националния консорциум, който ще бъде внедрен и ще стане част от европейския, участват Институтът по електроника и Институтът по физика на твърдото тяло към Българската академия на науките, както и Физическият факултет на Софийският университет “Св. Климент Охридски”.

Акад. Витанов отбеляза, че Министерството на образованието и науката успешно координира участието на български изследователски организации в редица европейски консорциуми за лазерна физика.

“Участието на България в ELI ЕRIC ще увеличи възможностите за включване на страната ни в по-големи европейски проекти“, каза той. Българските учени ще имат достъп до модерна апаратура, а за научните лаборатории ще се осигури дооборудване, което ще даде възможност за нови и по-качествени научни експерименти.

Заместник-министър Николай Витанов увери, че институциите ще продължат да подпомагат развитието на българската лазерна наука. “Виждаме положителните примери и постижения на нашата лазерна изследователска общност. Развитието на тази област неминуемо ще привлече бизнеса и ще засили връзката между науката и икономиката”, допълни той.

В работната среща участваха генералният директор на ЕLI ERIC Алън Уикс, заместник-министърът на иновациите и растежа проф. д-р Георги Ангелов, експерти от научни организации и университети.

Част от европейската научна мрежа ЕLI ERIC са организации от Германия, Италия, Чехия, Унгария, Латвия и Румъния. От три години България е част от споразумението, но със статут на наблюдател. Сега се очаква да стане пълноправен участник и да има възможност да се възползва от технологичния опит на останалите държави.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар