СТАВА СТРАШНО: Европарламентът въведе официално цензурата в интернет

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Евродепутатите одобриха спорната директива за авторското право с 348 гласа “за” и 274 “против” и 36 “въздържал се”. Предложението да се гласува за поправки в текста бе отхвърлено с едва пет гласа разлика.

Нейният чл. 11 задължава сайтовете да плащат на медиите, за да цитират каквото и да е освен “отделни думи или много кратки откъси” от техни публикации.

Чл. 13 задължава сайтове и приложения, където потребителите могат да качват материали, да положат “усилия” предварително да купят лицензи за всичко, което потребителите биха могли да качат, и да предотвратят нарушенията на авторското право. Макар да не са длъжни да въвеждат филтри, не е ясно по какъв друг начин те биха могли да се справят със задачата.

Изключения има само за сайтове, които са създадени преди по-малко от три години, имат по-малко от 10 млн. евро оборот годишно и по-малко от 5 млн. уникални потребители месечно. Нарушаването дори на едно от тези условия – например изминаването на трите години от създаването на страницата – я праща в обсега на директивата.

Остава отворен въпросът какво ще се случи, ако големите платформи наложат прекалено широки критерии, които улавят съвпадения в съдържанието, които не са нарушения на авторското право, и кой и как ще защити правата на потребителите от евентуална широка цензура, с която платформите защитават собствените си интереси за сметка на свободата на словото.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

One thought on “СТАВА СТРАШНО: Европарламентът въведе официално цензурата в интернет

  • Европарламентът се състои от корумпирани личности, които целят обезличаването на отделните народи и държави. Европейският съюз е зло, а не добро!!!

Вашият коментар