Сталинка: Данъците в България са ниски, трябва да се вдигнат от 10 на поне 21%

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Ръководителят на Световната банка Дейвид Маплас, на обща пресконференция с Кристалина Георгиева – шеф на МВФ, предупреди световните лидери да не определят твърде висока глобална минимална данъчна ставка за компаниите.

Това беше коментарът на двете доминирани от САЩ международни институции по повод предложението на САЩ за минимален световен корпоративен данък от 21%. Колегата на Георгиева от Световната банка го определи като „висок”, но не използва думата „твърде”, което би могло да означава, че му се струва приемлив.

21-процентният глобален минимален корпоративен данък, поискан от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън според нея е необходим, за да се спре “30-годишното състезание към дъното”, при което страните намаляват ставките в опит да привлекат инвестиции. Как световната икономика ще се възроди без свежи пари обаче тя не казва.
Йелън настоява просто всички държави да се съгласят с минимална данъчна ставка, която тя желае. Всъщност, това е свързано с намеренията на президента Джо Байдън да увеличи от 21% (въведен при Тръмп, който доведе до мини бум на американската икономика пред корона истерията) до 28%. Когато Байдън беше вицепрезидент на Обама данък печалба беше 35%.
Обяснението е колкото нагло, толкова и просто: финансовият министър Йелън заяви, че установяването на глобален минимален корпоративен данък ще позволи на САЩ да останат конкурентоспособни, въпреки това увеличение.
Шансът за минаване на предложението клони към нула, защото дори най-близкият сателит на САЩ – Обединеното кралство има 19% ставка сега. Вече се носят слухове, че ще бъде вдигната на 25% през 2023 г., което би било първото увеличение след 70-те години на миналия век.

В България пък корпоративният данък от 10% е над два пъти по-нисък от желания от САЩ 21%. За нас налагането на такава ставка би било убийствено за без друго едва кретащия бизнес в икономическа рецесия.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар