Сталинка е проблем и за МВФ, и за ЕС, украсявала е и Бразилия, освен Китай и С. Арабия

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Най-авторитетната медия в света на финансите Файненшъл Таймс коментира, че оставането на Кристалина Георгиева начело на МВФ „рискува да затъмни годишната събрания на фонда и на Световната банка”, които започват днес.

Според флагмана на икономическата информация на планетата „позицията на Георгиева беше допълнително усложнена в петък, когато Bloomberg (б.р. основната агенция за финансова информация в света и престижен ресорен американски тв канал, близък до Белия дом) пусна репортаж, в който разкрива, че тя е смекчила критиките към Бразилия в годишния доклад за тази държава през юли”.

Това е още едно обвинение, което потвърждава досегашните констатации в одита, които извадиха на бял свят лобирането й за други авторитарни режими – Китай и Саудитска Арабия, за които е оказала влияние, за да им се помогне да подобрят класиранията си в класацията на Световната банка за правене на бизнес, докато работеше там.

„Георгиева се е съгласила да промени бразилския доклад след среща с Афонсо Бевилакуа, който е представител на Бразилия в борда на МВФ, но също така е председател на групата по разследването на етичната комисия по казуса Георгиева, през която сега минават обвиненията към нея”, съобщава FT на база разследването на Bloomberg. Излиза, че тя е знаела още лятото какво ще се случи, след като излезе одитът за СБ и е направила бартер: по-добри оценки за икономическата политика на авторитарния президент и неофашист Болсонаро срещу по-добро мнение за нея, с което явно е очаквала да парира доклада за работата й в Световната банка. А всъщност си е признала, че е виновна, защото е работила по същия начин, както с нагласяването на класациите в СБ.

Това е и причината в петък бордът на МВФ да не излезе с решение по казуса с Георгиева и оставането й на поста на шеф на световната финансова институция, а да поиска още време за размисъл с обосновката: „изясняване на още детайли”. В глобалната общност това се коментира като последен намек към българката да постъпи достойно и да подаде оставка. Който не беше разбран от нея.

Докато Франция, която наложи Кристалина за шеф на МВФ, за да стане бившата ръководителка на фонда г-жа Лагард глава на Европейската централна банка, подкрепена от Италия и Германия застана зад Георгиева, това предизвика според FT брожения докога ЕС ще определя начаника на глобалната финансова институция. Най-авторитетната финансова медия в света цитира член на борда, който заявява: “Това е твърде голямо яйце на лицата на европейците. Всички казват, че няма обяснение защо те да имат незаслужената привилегия да избират управляващ директор. Те отлично съзнават, че ако Георгиева падне, ще има искания за отваряне на процеса”.

“Отговорих на всички въпроси и оставам да разположение на борда, докато се движи към заключение възможно най-бързо, за да се фокусираме към важните решения, за които трябва да се погрижат нашите членове на годишната среща”, гласи наглото изявление на принизяващата темата Георгиева.
Затова се наложи първият – заместник – управляващ директор на МВФ Джефри Накамото да заяви: “Нуждаем се от стъпки към възстановяване на нашия неутралитет и интегритет в очите на публиката и на някои акционери”, с което очевидно визира и огромния репутационен проблем за фонда, нанесен независимо от оставането или изгонването на Георгиева и твърдата позиция на САЩ, които имат основен пакет и не желаят българката да продължи да го оглавява след разкритията за лобиране.

Мария Пенчева

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар