Асен Василев

Стана за резил! Асен Василев не може да брои и да смята!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Не видях нито една критика за Бюджета, базирана на сметка“ – така Асен Василев отвърна на журналисти, попитан за критиките относно Бюджет 2024.

Аз пък бих му отвърнал, че явно той не може да смята. И явно не е слушал какво самият той каза наскоро относно приходите от ДДС.

Оказва се, че през тази година приходите от ДДС ще са с около (поне) 1 млрд под очакваното. Тоест, ще са със само 700 млн. по-високи отколкото през 2022. На този фон за догодина Василев залага приходите от ДДС да са с 2.5 милиарда повече. Аз ли нещо не разбирам или може би финансовият министър е този, който не може да смята?

Може би ще каже – догодина очакваме по-висок ръст на БВП, и оттам идват и по-високи приходи от ДДС. Реален ръст – да, заложена е прогноза 3.2% на годишна база. Която можем доста да спорим колко е реалистична, с оглед на това, че Европейската комисия днес излезе с прогноза 2.0%.

Но това дори не е релевантно, защото данъчните приходи са номинални стойности. Съответно нас ни интересува не реалният ръст на БВП, който прогнозира министерството, а номиналният. Иначе сравняваме ябълки с круши.

В макрорамката приложена към бюджета се очаква номиналният БВП да се покачи на 205.9 млрд. лв. през 2024 от очакван 191.2 млрд. лв. през 2023. Това е ръст от около 7.7%. На този фон номиналната стойност на общите данъчни приходи се очаква да се покачи с 13.8% през 2024 г. В процентно изражение, очакваното увеличение в приходите от ДДС се равнява на близо 15%. Сметки, нещо?

За сравнение, през настоящата година номиналният БВП се очаква да е с близо 14% по-висок, отколкото през 2022. Припомням – година, в която приходите от ДДС не могат да отлепят дори с милиард спрямо предходната! Приходите от ДДС са пряко обвързани с икономическата активност, съответно с ръста на БВП.

Динамиката на тези данъчни приходи даже се гледа като индикатор за нивото на икономическа активност. Та как е възможно те да се окажат близо ДВА ПЪТИ по-високи от ръста на номиналния БВП, при положение, че ставката на ДДС остава непроменена? Извинете, но връщането на нормалната ставка за фитнесите не може да го обясни това. Колкото и батки да има в тая държава, чак толкова няма!

Още малко перспектива. Дори в годината с най-висока инфлация на годишна база, която е 2022, приходите от ДДС се покачват по-малко от 2.5 млрд. спрямо предходната. Увеличението тогава е 2.3 млрд. лв., близо 18% ръст на годишна база, но това се случва при номинален ръст на БВП равен на 20.7%. Близо ТРИ ПЪТИ по-висок от очаквания за 2024. Накратко – нищо общо.

Ето ви малко сметки, г-н министър. На мен не ми излизат.

Георги Вулджев, икономист, фейсбук


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар